Servera pilsner och lager på rätt sätt så smakar den mer. Här är tipsen!

 

Håll flaskan 8-10 cm ovanför glaset och häll ölet i glasets mitt. Glaset skall stå rakt på ett plant underlag. Häll upp ölet med en jämn stråle mitt i glaset, lagom för att ett rejält skum skall uppstå. När skummet sjunkit något upprepar man proceduren ett antal gånger till glaset är fyllt med öl ungefär till tre fjärdedelar. Överst har man nu en vacker fast skumkrona som sticker upp en bit över glaskanten.

 

De flesta ölsorter smakar bäst om de får utveckla en ordentlig skumkrona i glaset. Att hälla upp ölet längs glasets sida gör att ölet förblir kolsyrerikt men smakämnena får ingen chans att frigöras. En ölflaska innehåller normalt ett överskott av kolsyra som just är till för att bygga upp skummet.

 

Dryckens temperatur har stor betydelse för skummet. Ett öl som är för kallt skummar dåligt, medan ett öl som serveras för varmt utvecklar ett kraftigt skum som sen snabbt sjunker ihop. En bit över kylskåpskallt är lagom, så ta ut flaskan ur kylen en stund innan du häller upp.

 

Att hälla upp rätt tar tid, men om man häller för häftigt förlorar ölet mer av sin kolsyra än vad som behövs för att bygga upp skummet. Om man har bråttom fungerar det i nödfall att luta glaset och hälla mot kanten tills halva glaset är fyllt, och därefter hälla i glasets mitt från ca 10 cm höjd. Den här metoden bildar en skumkrona som inte är lika fast.

 

Hur häller man bäst upp veteöl, porter och stout?

 

Källa: boken “Prova öl” av Mikk Noodapera och Andreas Alskog.