Glas som ska vara rena, glöggmuggar som ska hittas, karaffer som ska räcka till. Gör allt i tid så får du en bättre jul.

Var är glasen? Är vinet för kallt? Är glöggen för varm? Ja, det är mycket att tänka på när det närmar sig jul och det är lätt att glömma bort väsentligheterna i julstressen. Här har du några snabba dryckestips som gör att du kan slappna av lite i förberedelserna inför julfirandet.

Först och främst; leta fram glas och muggar som ska användas. Vissa grejer kanske du inte använt på flera månader och det är onödigt att springa runt på julaftons morgon och leta efter de ärvda vinglasen som moster Birgitta kommer att fråga efter.

Ställ glasen på brickor så det är lätt att flytta runt dem i julstöket.

Se till att glasen är diskade ordentligt, inget förtar en dryck så som ett smutsigt glas. Gå igenom alla glas så slipper du tråkiga överraskningar. Har du drinkglas? Tumlare? Starkvinsglas?

Fundera över vilka gäster som kommer och vad de har för önskemål om drycker. Är någon gravid? Är någon allergisk? Vilka kör bil?

Gå igenom alla drycker ordentligt så du har så det räcker. Är det någon gång som du inte vill stå utan så är det på julen – Systemet är som bekant stängt och öppettiderna i de vanliga affärerna är något decimerade.

Gå igenom listan på drycker; har du allt? Glögg? Snaps? Vin, mousserande, öl, must, vatten, läsk, drinkblandare? Sherry? Portvin? Vad brukar dina julgäster fråga efter? Fundera och komplettera?

Ta fram karaffer till vinet. Diska dem ordentligt och låt dem torka.

Kolla så du har mandel och russin till glöggen.

Lägg kalla drycker på kylning. Tänk på att det kan vara för kallt på balkong och altan, håll koll på temperaturen så inget fryser.

Kolla så du har drinkmaterial om du ska bjuda på sådant, glöm inte isen! Citronen! Tonicen!

Det var det hela, nu klarar du dig bra över julen. Om inte artikelförfattaren har glömt något….