Hacka, vispa, gnida och klappa in.

Det är kryddningen och tillbehören som gör’et, när det gäller grillning. Förr var det mycket enklare. Kött och grillmarinad. Klart.

Och ändå är det de enklaste varianterna jag längtar efter till grillen. Vanlig gräddfil blandad med riven gurka, vitlök och salt till exempel, eller en färsk örtkrydda. Kanske en gnutta honung i, och en god sallad till. På grillen en bit ekologiskt kött, eller en korv som är hantverksmässigt gjord, helst närproducerad.

Det är sommarlyx. Ärligt, enkelt och oftast inte särskilt dyrt. Det finns tusen varianter att välja på, som du enkelt kan röra ihop själv. I alla våra grillreportage på sidorna 18–67 hittar du massor av förslag och inspiration till en skön grillsommar.

Så fort vädret tillåter tänker jag äta min frukost ute i det gröna. På det knallrosa bordet på verandan dukar jag upp kaffe med mjölk, hembakt (förhoppningsvis) bröd, smör från en bonde i området, marmelad på mammas fjolårsplommon och färskost som jag gjort själv. Sitter länge. Läser tidningen. Planerar lunchen och middagen. Och avslutar med en runda i trädgården, för att plocka åt mig av det som är färdigt att skörda. En näve smultron, vinbär och, lite längre fram, ett moget saftigt äpple. I väntan på vädret, och skörden, njuter jag av Lisa Lemkes frukostreportage, se sid 88.

Ha en riktigt skön sommar du också!