Gunillas vinval just nu

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell väljer 10 goda viner till sensommarmaten.

Fem vita viner

Dr L Riesling 2007 (7218) Tyskland, 77 kronor
Betyg: 5
o Halvtorrt vin med fin druvighet och lättsam elegans. Syrlig limeton i eftersmaken. Utmärkt till färsk krabba.

Château Coucheroy 2007 (4136) Frankrike, 104 kronor
Betyg: 5
o Ett ståtligt och välkomponerat vin med ren, frisk frukt och lätt rostad ton. Gott till en smörstekt fisk med gräslökssås.

Santa Helena Premium Varietal Viognier Chardonnay 2007 (6687) Chile, 68 kronor
Betyg: 4
o Fräsch och ren druvighet i lite saftig stil. Ett bra allroundvin som funkar bra på en buffé med inte alltför smakrika rätter.

Drostdy-Hof Chardonnay Semillon 2007 (15517) Sydafrika, 60 kronor
Betyg: 4
o Smakrikt med tropisk frukt och liten fatkrydda i smaken. Serveras med fördel till en klassisk västerbottenpaj.

Planeta La Segreta Bianco 207 (2307) Italien, 69 kronor
Betyg: 3
o Ett direkt och lite tufft vin med äpplig frukt och drag av mandel. Passar till en välkryddad pastarätt. 

Fem röda viner

Ombra 2006 (99118) Spanien, 99 kronor
Betyg: 4
o Ett vin med rik, mörk och söt frukt, läcker fatkrydda och längd. Passar till exempelvis lammracks med färska örter.


Zeta Merlot Cabernet 2007 (2180) Italien, 62 kronor

Betyg: 5
o Här bjuds det på god smak av mogna mörka bär och lätt örtighet. Gjort på ekologiska druvor. Till pasta med krämig ostsås och broccoli.

Yalumba Bush Vine Grenache 2007 (16413) Australien, 99 kronor
Betyg: 5
o Helläckert vin med massor av mörka bär, kryddor, lakrits och vanilj i smaken. Yppigt och mjukt och passar bra till grillat fläskkött.

Letizia Syrah 2006 (29003) Italien, 82 kronor
Betyg: 4
o Ganska intensivt med mörkfruktig framtoning,
inslag av kanel och mynta i speciell och kul stil. Drick till smakrika
rätter av mörkt kött.  

Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon 2006 (6556) Chile, 79 kronor
Betyg: 3
o Smakrikt med färska örter, mörka bär och en ton av mocca. Passar exempelvis till viltskav med svamp och pressad
potatis.