Gunilla har svarat på dina vanligaste frågor om julmaten

Gunilla von Heland har svarat på några av de vanligaste frågor om julen från Allt om mat:s läsare. Så som, hur länge håller julskinkan och sillen? Och.. går det att frysa in inlagd sill?

Kan jag frysa inlagd sill?

Jag vill förbereda och frysa in inlagd sill några veckor före jul. Dessutom undrar jag: Går det att frysa överbliven sill? /Anette Andersson

– Inlagd sill lämpar sig inte att frysa. Den blir lös och mosig och inte särskilt aptitlig. Färdiginlagd sill står sig ca en vecka i kyl. Tänk på att sill som åkt ut och in ur kylen har kortare hållbarhet.

Hur länge håller julskinkan?

Vi köper en stor skinka till jul och njuter av en skiva lite då och då? Därför undrar vi hur länge den griljerade skinkan håller sig? /Birgitta med familj

– Skinkan håller sig minst en vecka i kylskåp. Om skinkan står för länge i rumstemperatur förkortas hållbarheten, så sätt tillbaka den i kylskåpet så snabbt som möjligt när du skurit några skivor. Vill du vara riktigt noga kan du dela skinkan och frysa in en halva. Djupfryst skinka håller sig cirka en månad i frysen.

Hur smälter jag och spritsar choklad bäst?

Jag tycker att det är svårt att smälta choklad, ofta blir den grynig och för fast. Hur ska jag göra? /Lina, Nacka

– När chokladen blivit grynig och för fast har den blivit för varm. Ska den spritsas är det enklast att lägga chokladbitarna i en mindre, tätt försluten plastpåse och lägga den i ca 70-80-gradigt varmt vatten. Då smälter chokladen och det blir ingen disk. Klipp ett hål i nedre hörnet, sedan är det bara att spritsa. Choklad kan också smältas i mikrovågsugn. Kör på medelhög effekt och stanna emellanåt och rör om så att den inte bränns, eller smält den i en glas- eller keramikskål över vattenbad. Ta av vattnet från spisen så fort det börjar sjuda och var noga med att ingen ånga eller fukt kommer in i chokladen.

Vad skiljer senapssorterna åt?

Vad är det för skillnad på fransk senap och dijonsenap? Och vad skiljer skånsk senap från svensk? /Sara Engström

– Fransk senap är ett samlingsnamn för all fransk bordssenap, som är en osötad senap smaksatt med vitt vin. Mest känd är den från Dijon. Det finns även andra stora senapsdistrikt, t ex Meaux och Bordeaux. Skånsk senap är grövre och innehåller oftare mer senapsfrö än vanlig svensk senap. Därför har den ofta en något ”torrare” konsistens.

Var äts de olika kålsorterna?

Långkål, brunkål och rödkål äts till jul på olika håll i vårt avlånga land. Vilken kål äts var? /Kalle Nicklasson, Göteborg

– Långkål hör hemma i Hallandstrakten. Det är grönkål som kokas med skinkspad och ganska mycket fett. Brunkål är en skånsk tradition; vitkål som bryns och bräseras (steks/kokas i lite vätska i stekpannan under lock). Rödkål till jul är en senare tradition; kokt eller bräserad rödkål smaksatt med äpple och kryddor. Den är vanlig i hela Sverige.

Varför tjockbottnad kastrull?

Ofta står det i recept att maten ska kokas eller sjudas i en tjockbottnad kastrull. Varför? Och hur tjock ska bottnen vara? /Emil

– En kastrull med tjock botten bevara maten och leder värmen jämnare än en tunnbottnad, vilket gör att maten inte bränns vid så lätt. En tunnbottnad kastrull riskerar dessutom att bli skev vid höga temperaturer. För att få en jämn värmespridning är det viktigt att bottnen har bra kontakt med spisplattan, särskilt om det är en induktionsspis eller glaskeramikhäll. Hur tjock bottnen ska vara beror på materialet. I bästa fall har den en kärna av aluminium som leder och jämnar ut värmen. Räkna med att en tjockbottnad kvalitetskastrull kostar från 900 kronor och uppåt.

Vilken är julbordets favorit?

Vi är några som undrar vilken rätt som är populärast på julbordet. Själv gillar jag sillen bäst. /Claes i Falköping

– I en undersökning som görs regelbundet av Scan får vi veta att de allra flesta tycker att julskinkan är viktigast på julbordet. Därefter kommer sill, köttbullar och Janssons frestelse. Barn och ungdomar har däremot köttbullar på andra plats.

Hur förvaras grönkålen?

Jag har köpt grönkålskvistar på torget i god tid inför julen. Jag ska ha dem att dekorera skinkan med. Hur ska jag förvara dem? /LG

– Grönkål tål frost. Lägg dem i en plastpåse och förvara dem utomhus. Bladen blir inte förstörda av snö och kyla.

Varför äter vi julskinka?

Hur länge har vi ätit julskinka och varför? /Karin Lind

– Vintersolståndet firades av vikingarna med midvinterblot, då man offrade grisar och drack mjöd. När de kristna missionärerna kom till Norden insåg de att det var svårt att avskaffa alla fester och riter som asatron hade. Man lade då kristna högtider vid samma tidpunkt. Det var alltså egentligt samma asatrofest, men till en annan guds ära. Det är troligen därför som vi äter julskinka till jul.

Just julskinka nämndes första gången i Olof Rudbecks ”Atlantica” 1689. Där står de att julskinka var herrskapsmat. Det mesta av fläsket kokades i äldre tid, det feta spadet var en förutsättning för dopp i grytan. Grisen slaktades till lucia då den var som fetast. De fattiga sparade skinkan till våren och julmaten var i stället korv som gjordes av småfläsket. Julkorven hade en mer betydande plats på julbordet än nu.

Hur stor skinka behövs?

Jag ska ordna julfirandet i år och känner mig osäker. Kan Allt om mat hjälpa mig? 1. Hur mycket skinka ska jag beräkna per portion? 2. Ska jag köpa en rund eller en avlång skinka? Helst vill jag ha fina skivor utan insprängt fett. /Ulla-Karin S

– Beräkna cirka 100-125 gram färdig kokt skinka eller 125-150 g rå skinka per portion och måltidstillfälle. Men julskinka äts vid flera tillfällen under helgdagarna, så beräkna lite mer än just julafton. Blir det skinka över kan den frysas och användas på pizza, varm smörgås, i pastasås och skinkwok.

En avlång skinka är lättast att skära i fina skivor. Den består oftast av en muskel och har då heller inte något insprängt fett.