Ve och fasa! Tänkte just skriva en påskhyllning till svenskarna som ökat sina inköp av Kravmärkta ägg med hela 30 procent under 2008, då jag upptäckte ett problem med de ekologiska äggen. Ett ganska litet problem visserligen – men likväl ett pro-blem. Alla som såg SVT-programmet "Uppdrag granskning" om den odlade norska laxen som föds upp på viltfångad fisk begriper problematiken; värpande ekohöns får nämligen matas med upp till tio procent fiskmjöl.
Bakgrunden är att ingen höna skulle kunna värpa mer än kanske femton ägg under sin livstid om hon inte fick mycket stora fodertillskott av proteiner. Konventionellt uppfödda höns får matas med syntetiska aminosyror, vilket tidigare även Kravhön-sen fick, men EU:s regler för ekohöns har satt stopp för detta. Numera tillåts i stället animaliska fodermedel, t ex fiskmjöl, ”av hög kvalitet” i fodret. Problemet är bara att detta fiskmjöl inte behöver vara Kravmärkt, vilket gör att foderfisken kan komma från hotade bestånd… Inte precis vad ekokonsumenten som lättar på plånboken för djurens och naturens skull förväntar sig alltså.

Men – sluta deppa nu alla som vill ge hönsen möjlighet att gå ute om somrarna och beta gräs och picka maskar – det finns ett alldeles fantastiskt supermiljövänligt alternativ till fiskmjöl: musselmjöl! Repodlade musslor är suveräna proteinomvand-lare, och de renar dessutom haven på överflödiga näringsämnen! Forskaren Lotta Jönsson har gjort omfattande studier på musselmjöl som hönsfoder, och allt talar till musselmjölets fördel.

Äggen får ingen bismak, äggulan blir gulare, hönsen värper lika bra som innan, de får bättre och tjockare fjäderdräkt och de påverkades inte ens negativt av att matas med mjöl från toxiska musslor. Musselodling för människokonsumtion kan annars vara lite knepigt. På ostkusten, där det övergödda havet mest är i behov av mussel-filtrering, blir musslorna för små för vårt tycke. De kan också utveckla gifter, eller få söndriga skal. Detta är alltså inget problem när man gör hönsfoder. En ovanligt lyckad win-win-situation där vi får lyckligare höns, renare hav och mindre rovfiske i en enda smäll. Vad väntar Krav på?

Bäst:

  • Kranvattnet i Sverige. Kostar inte mer än 1 öre per liter, flaskvatten kan kosta upp till 30 kr litern – tre gånger mer än ben-sin! Den som vill göra reklam för denna billiga lyxprodukt kan kostnadsfritt beställa snygga vattenetiketter att sätta på återanvända PET-flaskor på konsumentforeningenstockholm.se.

Sämst:

  • Nestlés frukostflingor Nesquik Duo, som marknadsförs som en nyttig fullkornsprodukt för barn när den i själva verket innehåller mer socker än fullkorn: 35,2 % socker och 32 % fullkorn!
NUVARANDE Guldläge för bättre eko-ägg
NÄSTA Passion och perfektion