Gör ett härligt och klassiskt långkok på högrev! Högrevsgryta bjuder på mört och saftig kött som är oemotståndligt gott.

Gulaschgryta – klassikern med högrev

gulaschgryta

Foto: Holger Edström

Klassiska smaker på den mustiga gulaschgrytan som förstärkts med färsk paprika i rött och gult.

Den ungerska nationalrätten gulasch kryddas med paprika och kummin och serveras på nästan varje lunchställe i slalombackarna vintertid.

Det tar minst dubbla tiden att koka i vanlig gryta jämfört med tryckkokaren, så man sparar mycket energi. Det blir även mindre os och en fylligare smak. Alla slags långkok passar bra i tryckkokare, kalops eller dillkött till exempel.

Servera soppan med finhackad persilja och en klick crème fraiche och gärna ett rejält surdegsbröd till.

Gryta med högrev? Investera i en slow cooker!

Efter 5-6 timmar i en slow cooker har alla smaker från kött, grönsaker och örter blivit en mustig enhet, och råvarorna behåller sin konsistens och näring bättre än vid snabbare tillagning i högre temperaturer.

Att laga en större sats är heller inga problem. En slow cooker är alltså idealisk när man vill ha vällagad mat men också vill göra annat än att stå i köket.

Att dricka till grytor med högrev

Rött vin

  • Domaine Laougue Les Aulnes 2014 (3134) Frankrike, 79 kr.
    Smakrikt rött vin i tät, stram stil. Här finns toner av friska körsbär, vinbär och kryddor.
  • Lionheart of the Barossa Shiraz 2011 (2129) Australien, 105 kr.
    Rött vin med generös fruktighet, inslag av mogna björnbär, mynta och stråk av lakrits.
  • Bodega Lurton Malbec Reserva 2007 (6051) Argentina, 86 kronor.
    Ett rött vin med generös fruktighet, örtiga toner, kryddig fatkaraktär och bra struktur och längd.

Alkoholfritt

  • Roomi (1923) Sverige, 69 kr.
    Ekologisk must gjord av svarta vinbär och aroniabär. Frisk smak med tydliga toner av bär, örter och skog.

Provkökets tips!

  • Bryn först, antingen i slow cooker eller i en stekpanna.
  • Använd rätt mängd vätska. Den låga temperaturen gör att spad inte kokar ner på samma sätt som det gör på en spis eller i en ugn.
  • Undvik att lyfta på glaslocket i onödan; då försvinner mycket värme.

Fler grytor med högrev:

NUVARANDE Grytor med högrev
NÄSTA Plommon på 10 sätt – så här gör du