I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Ostpajer hör sommaren till och i år uppdaterar vi midsommarbordet med en paj av Gruyèreost. Gruyèrepajen kommer att bli en snackis kring bordet och en ny sommarfavorit!

När midsommar närmar sig brukar pajen av tradition ta plats på midsommarbordet. Varför inte testa något nytt? Gruyèrepaj är enkel att laga och passar till de flesta av sommarens festligheter.


En helt ny sommarfavorit
Gruyèreosten har en mild och len smak, vilket ger en ny touch till ostpajen. Den blandar sig väl med andra smaker och du kan välja tillbehör efter tillfälle.
Servera Gruyèrepajen som en lunch, en förrätt eller som en del av sommarbuffén. Det kommer garanterat bli en hit!

Gruyere-Paj-artikelbild

Sommarens godaste Gruyèrepaj

Du kan variera tillbehören efter smak och tillfälle. Vi rekommenderar löjrom, rödlök och gräslök. 

20 min + 30 min för pajdegen att vila + 40 min i ugn.

Till 6 pers:

3 dl vetemjöl (180 g)
125 g smör
3 msk vatten

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
150 g riven Gruyèreost Mild

Garnering:
hackad gräslök

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och smör för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  3. Blanda samman ägg, mjölk, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min, tills stanningen har stelnat.
    Strö över gräslök och servera med valfritt tillbehör.

Se receptfilmen här!

Det här är Gruyère AOP

Den anrika Gruyèren görs av färsk, opastöriserad mjölk från kor som betar på alpsluttningarna runt staden Gruèyeres i Schweiz. Med traditionella metoder tillverkas ostarna på lokala små ysterier och lagras sedan i allt mellan sex och arton månader. Ett riktigt hantverk!