Grisigt värre

Jag har läst om de vanligaste grisåkommorna på Svenska djurhälsovårdens hemsida, och jag vet inte vad som berör mig mest illa – dessa beskrivningar av lunginflammationer, magsår, tarmblödningar, ballonggrisar och hjärtinfarkter, eller de smygtagna bilderna från Djurrättsalliansens film Ett liv som gris.
Svensk grisindustri har mycket att bevisa nu. Jag brukar oftast försvara svensk djurhållning och jämföra med dansk, där lagstiftningen är sämre på  djurskyddsområdet – men bilderna från ett nittiotal svenska gårdar som visades nyligen går inte att förklara bort.

Vad vi ser är exempel efter exempel på lagbrott – grisboxar utan halm, grisar som vadar i avföring, igensatta fönster så att grisarna inte ser dagsljus, fixerade suggor som bara kan stå eller ligga, inte vända sig om. Vi ser också exempel efter exempel på extrema stressbeteenden och plågsamma skador. Alla som vill se den fruktansvärda verkligheten bör gå in på Djurrättsalliansens hemsida och genomlida den femton minuter långa filmen. Aldrig mer en ”konventionellt” uppfödd gris på mitt bord!

Branschens självpåtagna nya certifieringssystem (som märkligt nog gick att ta fram på mindre än en vecka!) är bra, men sent påtänkt. Samtidigt är det uppenbart för mig att nuvarande svensk djurskyddslagstiftning inte är tillräcklig. Grisar – som i vetenskapliga experiment visat sig kunna ha vänskapsband, tänka i komplicerade led och till och med spela tv-spel – behöver naturlig stimulans för att inte stressas till döds (var tionde svensk gris dör före slakt, var femte dansk). Kor, getter och får har enligt svensk lag rätt att gå ute – nu är det dags att ge grisarna samma rätt! Solsken, lera, tjockt med halm i boxarna och omväxlande foder är vad dessa intelligenta djur behöver för att må bra. Vid den översyn av den svenska djurskyddslagen som är på gång måste utevistelse bli standard även för grisarna. Samtidigt får vi inte vara naiva, utan vi måste inse att lagar går att strunta i när ingen inspektion sker. Branschen har i slutändan det moraliska ansvaret för att se till att djuren verkligen mår bra. Ett ansvar de har redan nu.

Just nu

BÄST

  • Den nya utredning som regeringen tillsatt för att utreda konkurrensen i den svenska livsmedelskedjan. De tre jättarna Ica, Coop och Axfoods överväldigande makt och dominans på matmarknaden granskas äntligen.

SÄMST

  • Rädslan och hysch-hyschet inom den svenska matbranschen. Jordbruksverket fick inga svar när man gjorde en utredning om var vinsterna i mjölkbranschen hamnar. På vägen från gården till butiken fördubblas priset, men på vilket sätt är ännu okänt.
NUVARANDE Grisigt värre
NÄSTA Äntligen januari!