Grilltider för olika grönsaker

Avokado grillas urkärnade i halvor direkt ca 1 minut på varje sida.
Aubergine 1 cm tjocka skivor. Salta och låt ligga ca 10 min för att dra ut beskan. Torka av och grilla direkt ca 5 min på varje sida.
Broccoli- och blomkålsbuketter grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Halloumi ca ½ cm tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Lök små hela knipplökar grillas indirekt ca 10 min. Löken kan också förvällas och sedan grillas direkt ca 5 min.
Majskolvar färska hela, grillas indirekt ca 15 min.
Mangold grillas direkt 2 min på varje sida.
Pak soi grillas i halvor ca 2 min på varje sida.
Paprika halvor, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Portobellosvamp grillas ca 3 min på varje sida.
Sparris grön, grillas direkt ca 4 min runt om.
Spetskål i klyftor, grillas 5–6 min på varje sida.
Vegoburgare, färska, grilla direkt ca 3 min på varje sida
Vegoburgare, frysta, grilla indirekt ca 6 min på varje sida. Grilla direkt 1 minut på varje sida så att de får fin färg.
Vegokorv, grilla direkt runtom ca 5 min. Kontrollera vad ”skinnet” är tillverkat av så att det inte smälter över glöden, grilla i så fall indirekt.
Zucchini ca 2 cm tjocka skivor, grillas direkt ca 3 min.
Tofu ca ½ cm tjocka skivor, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Grilltider för fisk och skaldjur

Foto: Anna Kern
Abborre hel, grillas direkt ca 10 min på varje sida.
Blåmusslor grillas indirekt ca 8 min.
Fiskfiléer tunna, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Gös hel, grillas indirekt ca 15 min på varje sida.
Havskräftor kokta, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Hummer kokt, grillas direkt ca 3 min enbart på köttsidan.
Lax i bit ca 500 g, grillas indirekt ca 8 min på varje sida. Portionsbit, ca 125 g, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Makrill hel, grillas direkt ca 12 min på varje sida.
Pilgrimsmusslor råa, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Räkor kokta, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
Tonfisk portionsskiva, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Torskfilé med skinn, grillas ca 5 min enbart på skinnsidan.
Läs också: Guide till elgrill
Grilltider för kyckling

Foto: Ingvar Eriksson
Halv kyckling grillas indirekt ca 25 min på varje sida, till 80° innertemperatur.
Hel kyckling ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min, till 80° innertemperatur.
Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runtom, tills de är genomgrillade.
Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, till 70° innertemperatur.
Kycklingklubbor grillas indirekt ca 30 min runtom, tills de är genomgrillade.
Kycklingvingar grillas indirekt 10–15 min runtom.
Grilltider för lamm

Grillspett grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Lammfärsburgare grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Lamminnerfilé ca 150 g, grillas direkt 6 min runt om, till 60° innertemperatur.
Lammkotletter grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Lammrostbiff ca 400 g, grillas indirekt runtom, till 60° innertemperatur.
Lammstek hel med ben ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 1 1/2 timme runtom, till 70° innertemperatur.
Lammytterfilé hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runtom, till 60° innertemperatur.
Läs också: Vin som passar till grillat – expertens tips
Grilltider för nötkött

Foto: Helén Pe
Entrecôte ca 1 1/2 cm tjock skiva, grillas direkt 2–3 min på varje sida.
Flankstek ca 3 cm tjock, grillas direkt ca 15 min runt om, till innertemperatur 55°.
Hamburgare ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt 5 min på varje sida.
Högrev förkokt ca 1 1/2 kilo i bit, grillas direkt 15 min runt om.
Oxfilé hel, grillas indirekt ca 45 min runtom, till 55° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
Ryggbiff i skivor ca 1 1/2 cm, grillas direkt 2–3 min på varje sida.
Grilltider för fläskkött

Foto: Ulf Svensson
Grillad fläskfilé med mortadella, grillade grönsaker och timjansky
Fläskfilé hel ca 600 g, grillas indirekt ca 25 min runtom, till 68° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Fläskkarré förkokt hel ca 1 kilo, grillas direkt ca 10 min, till 75° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
Fläskkotlett ca 2 cm utan ben, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
Tunna revbensspjäll (spare ribs), förkokta, grillas direkt 10 min.
Tjocka revbensspjäll förkokta, grillas direkt 10 min på varje sida.