Grillpremiär med Mat-Niklas

Äntligen vår – och med den grillsäsong! Och i år ska vi gnugga fram de goda smakerna i köttet, tycker Mat-Niklas.
– Jag tror ”rub” kommer att bli stort i år, säger Niklas Ekstedt.

Vårvädret har kaxat till sig och många är sugna på att grilla i helgen. Niklas Ekstedt, känd från "Niklas Mat" i SVT, ser fram emot grillsäsongen.
– En sak som jag tror kommer stort i sommar är ”rub”, en metod man använder istället för att marinera. Man gnuggar in en kryddblandning i köttet vilket ger en fantastiskt god, karamelliserad smak.
Grunden till "rub" är torrt farinsocker, sedan kan man addera sina egna favoritkryddor och anpassa efter vad man är sugen på och vilket kött det handlar om.

Grillar gärna kyckling och lamm

Och kanske får Niklas Ekstedts vänner redan i helgen smaka på grillat med den kryddblandning vi tipsar om här nedan.
– Jag ska flytta till en ny lägenhet i helgen, så kanske kan det bli grillfest, vi får se!
Vilket kött lägger du helst på grillen själv?
– Kyckling är väldigt gott att grilla, annars blir det mycket lamm.
– Men på sensommaren grillar jag bara entrcôte med lime, inget annat. Då brukar jag vara så trött på all sommargrillning så då är det bara rent kött som gäller.

”Niklas rub”

 0, 5 dl farinsocker
1 msk chilipulver
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad/och krossad vitlök
ev lite salt

Så gör du

Gnugga in i köttet och låt stå i två timmar

Var sedan noggrann med att ha bra glöd och grilla köttet försiktigt. Sockret är känsligt för eld, och bränt socker vill man inte att maten ska smaka.

Resultatet blir jättegott, karamelliserad, kryddstark grillsmak, som drar lite åt det jamaicanska eller karibiska hållet.

Niklas grilltips

  • Använd hälften briketter och hälften kol – det ger en bättre och jämnare.
  • Ha en sprayflaska med vatten till hands och duscha om det behövs.
  • Se till att uppdatera kryddskåpet så att du bara använder kryddor som ger bra smak.
  • Rubs passar till alla sorters kött och fisk, men inte grönsaker eller frukt.

Några goda grillrecept:
Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker
Svärdfisk, grillad med sardellaioli och potatisspett
Grillade spett med tomatsalsa
Grillad kycklingfilé med citron och lagerblad