I annonssamarbete med ZETA BREOLIV

Det enkla är ofta det goda! Förhöj smaken på dina brödsnittar med en smaksatt BreOlivröra – här med basilika och vitlök.

I

dag är olivolja en självklar och älskad ingrediens i köket – och det är tack vare Fernando Di Luca. 1961 kom han till Sverige på sin vespa hela vägen från fiskestaden Fano i Italien. 13 år senare introducerade han Zeta Olivolja Extra Vergine i svensk dagligvaruhandel.

fernando-di-luca-breoliv

Foto: Niklas Hyland

Fernando Di Luca tog olivoljan till Sverige. Bild: Zeta

Olivoljan är Fernandos passion i livet, och han upptäckte tidigt att den klassiska mackan är lika oumbärlig för oss svenskar som olivoljan är för honom.

– Det gjorde att jag fick en idé år 2000. Tänk om man kunde göra en naturligt bredbar olivolja utan vare sig palmolja eller onödiga tillsatser. Det vore ett sätt att bygga en bro mellan två världar, där medelhavskökets nyttiga och smakrika olivolja möter nordens uppfinningsrika macktradition, säger Fernando.

Vägen dit var inte lätt, men 18 år senare lanserades BreOliv Original – ett vegetabiliskt och bredbart fett gjort på 72% extra jungfruolivolja, 18% fett från sheafrukt, vatten och lite salt.

BreOliv fungerar lika bra i stekpannan som på smörgåsen, till bakning eller i en god röra. Olivoljan är en självklar del av matkulturen runt Medelhavet, men i Sverige är dock alla inte lika vana vid en alltför kraftig olivsmak. Därför finns nu även BreOliv Mild, med en något nedtonad olivsmak. Här använder vi det i en god röra.

Grillat pizzabröd med basilikaröra

Till fredagsmyset passar ett nygrillat bröd med goda tillbehör. Självklart kan du göra egen pizzadeg och använda på samma sätt.

Breoliv-AOM

Grillat bröd med goda tillbehör bidrar till en perfekt plockmiddag.

15 min
Till 4 pers:

1 rulle pizzadeg (400 g)
75 g Zeta BreOliv, original
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad basilika
1 krm nymald svartpeppar
50 g Zeta Parmigiano Reggiano, lagrad 22 månader

Tillbehör

100 g Zeta gröna oliver Cerignola, urkärnade
100 g Zeta Prosciutto di Parma
körsbärstomater i olika färger
basilika

Gör så här:

  1. Skär degen i bitar eller snibbar. 
  2. Blanda BreOliv med riven vitlök, basilika och peppar. Riv osten.
  3. Grilla bröden på hög värme i grillpanna ca 2 min på varje sida. Bred på basilikaröra och strö över parmesanost. Servera direkt med tillbehören.
Produkter

BreOliv finns i både Original och Mild – båda lika goda.