Grekiska smaker – den sjunde boken i serien Smaker från hela världen

Skaffa ”Smaker från hela världen” – en unik kokbokssamling med världens bästa recept från Allt om Mat. Varje onsdag kommer en ny kokbok med Expressen för bara 69 kr. Onsdagen den 17 december kommer ”Grekiska smaker”.

Gula citroner, svarta oliver och vit fetaost. Maten i Grekland är
lika tidlös som en blå himmel. Visst har de klassiska rätterna  –
moussaka, souvlaki, tsatsiki och keftedes – varierats en del under
århundradenas lopp, men huvudrollerna i det grekiska köket spelas
fortfarande av en handfull, välkända ingredienser. Dessutom tillagas
många rätter i ugn eller på grillen, precis som de gjort sedan
urminnes tider. Och varför ändra ett vinnande koncept? Eller recept
för den delen.

Hög kvalitet
Trendiga kan tavernorna i Grekland alltså knappast kallas. Självklar
och okonstlad, på ett sätt som påminner om den italienska
traditionen, ska maten helst vara. Fokus i båda länderna ligger på
närproducerade råvaror av hög kvalitet. Många av kryddorna som
används i Rom tillhör också standarduppsättningen i Aten: oregano,
rosmarin, timjan och salvia.

Inte så starkt
Det grekiska köket har även många drag gemensamma med maten som
traditionellt lagas i Turkiet och Mellanöstern, men är oftast inte
lika starkt kryddad. Precis som grannarna österut dukar grekerna
gärna fram många fat med smårätter, mezédes, som alla
middagsgäster får hugga in på. Det plockas och pratas utan onödiga
formaliteter – många är de Greklandsresenärer som vittnat om den
generösa och familjära atmosfären kring restaurangernas bord!

Splittrat land
Grekland är ett geografiskt splittrat land. Mängder av öar och ett
fastland som delvis utgörs av otillgängliga bergstrakter har sörjt
för att många lokala mattraditioner har levt kvar ganska
opåverkade. På sydliga halvön Peloponnesos ligger vingårdarna
tätt. I bördiga Makedonien, runt staden Thessaloniki, breder
tomatodlingarna ut sig vid sidan om fruktträd och böljande majs- och
vetefält. Där jagas också vildsvin i skogarna, och vid kusterna
fiskas Medelhavets skatter.
Olivoljan flödar
Överallt flödar grekisk mat av olivolja, och oliver har placerat
staden Kalamata på den kulinariska världskartan. Men av alla
grekiska specialiteter är det ändå fetaosten som nått störst
berömmelse. Den smuliga och salta osten görs av get- eller
fårmjölk och används i alla tänkbara rätter, varma som kalla. Så
stark är den grekiska kopplingen att EU beslutat att endast ost som
tillverkas i Grekland får saluföras under namnet »feta«. Som tur
är finns den att köpa i nästan varje svensk matbutik!

Fyra kapitel
Recepten i den här boken är inspirerade av grekiska rätter men har
anpassats efter svenska förhållanden. De har delats in i fyra kapitel:

Smårätter
Smårätter är rätter som passar både som förrätter och på
buffébordet. Hit hör små fyllda paket av filodeg, ugnsbakad
fetaost, zucchinikroketter, vinbladsdolmar och mycket annat gott som
passar att serveras både varmt och kallt.

Gröna rätter
Gröna rätter och sallader utgör en stor del av en typiskt grekisk
meny. Här finns förstås den världsberömda grekiska bondsalladen
med, men även sallader baserade på linser, bönor och rödbetor. Som
alternativ till kallt och ljummet presenteras olika pajer, piroger
och lådor. De flesta rätter är helt vegetariska, men i några fall
dyker lammfärs, kyckling, bläckfisk och skaldjur upp.

Kött och kyckling
Kött och kyckling innehåller många recept som smakmässigt är
besläktade med varandra via vitlök, citron, feta och mynta. Kött i
Grekland innebär ofta lamm eller malet kött. Men på souvlakispetten
kan man trä upp även fläsk- och nötkött. Och här har en
färslimpa, som serveras med tsatsiki, fått svensk knorr genom att
tillagas med älgfärs.

Bakat och desserter
Bakat och desserter samlar både matbröd och söta avrundningar i
samma kapitel. Luftigt bröd med knaprig skorpa är nästan ett måste
på det grekiska matbordet, men det klarar sig bra utan smör. Och med
honung, valnötter, citron och yoghurt kommer man långt på
efterrättsfronten!

Kräver pyssel
En del rätter kräver lite pyssel och tid, men de allra flesta är
enkla att tillaga. Grekerna själva är inte så noga med att maten
ska serveras rykande varm; lite ljummen går lika bra. Kanske en
befriande avslappnad hållning värd att ta efter? Kali orexi –
Smaklig måltid!

Res dit

TIPS PÅ RESOR TILL GREKLAND

Slappna av på Rhodos

 Missat en bok?

Har du missat någon av böckerna i serien? Klicka här!