Miljöjournalisten och Allt om Mat:s krönikör Isabella Lövin kom in i EU-parlamentet för Miljöpartiet efter en riktig promenadseger i valet den 7 juni.

Grattis, var du förberedd på detta?
– Vi hade medvind i slutspurten, så ja, lite började jag förbereda mig på att det skulle gå vägen. Men det känns ändå omtumlande och jag är helt överväldigad över förtroendet som getts mig!
Vad händer nu?
– Jag har blivit lovad att få sitta i fiskeriutskottet. Det ska bli spännande att få vara med och påverka Europas fiskeripolitik som ska vara klar till mandatperiodens slut 2012.  Jag kommer också att sitta i jordbruksutskottet eller utvecklingsutskottet, som sysslar med biståndsfrågor.
Vad får du för möjlighet att påverka nu i din nya ”maktposition”?
Jag kommer fortsätta mitt opinionsbildande arbete och försöka påverka mina kollegor i parlamentet att använda sin makt för en bättre miljöpolitik. Jag tycker också att det är jätteviktigt att få ut de stora frågorna till allmänheten via media innan beslut fattas. Det ger folk möjlighet att försöka påverka sina politiker innan det är för sent.
Vad vill du ha uppnått när du är färdig med mandatperioden?
– En hållbar fiskeripolitik som inte tär på naturresurserna och höjda minimikrav på djurvården inom EU. Klarar vi av att förbättra detta blir alla vinnare.
Kommer du hinna med att skriva krönikor för oss?
– Min ambition är absolut att fortsätta som vanligt!
 

NUVARANDE Grattis Isabella!
NÄSTA Veckans vintips: Sancerre