Gratinerad hummer

Gratinerad hummer - en enkel och god förrätt till nyår.

Gratinerad hummer

20 min + 5 min i ugn. Färsk hummer är en riktig delikatess, men får du inte tag på det kan du använda fryst. Till 2 pers:

  • 1 hummer (ca 550 g)
  • 50 g parmesanost
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Klyv hummern och krossa klorna lätt. Ta bort tarmen och magsäcken.
  3. Riv osten. Blanda smöret med ost, gräslök, citronskal och chiliflakes.
  4. Klicka smöret på hummern.
  5. Gratinera hummern mitt i ugnen ca 5 min. Servera genast.

Champagne till gratinerad hummer

Är det lyx så är det. Hummer och champagne har båda finstämda, eleganta smaker. Välj gärna en blanc de blancs, som har en lätt nötig ton som matchar smaksättningen.

  • Pierre Péters Cuvée de Réserve NV (7350), Champagne, Frankrike, 349 kr. Champagne med aptitretande fräschör. Inslag av bröd, nötter och persikor.
  • Alkoholfritt: Jacob´s Creek Unvined Sparkling (1937), Australien, 69 kr. Piggt mousserande i ren, druvig stil med lätt sötma i eftersmaken

Tips på fler fyllningar:

  • Blanda smöret med persilja och champinjoner.
  • Blanda smöret med västerbottensost, parmesan och cayennepeppar.