Gratinerad hummer till nyår

Gratinerad hummer är en enkel och god förrätt till nyår. Du kan gratinera hummer med ost och persilja och champinjoner. Vill du ha mer sting väljer du västerbottensost, parmesan och cayennepeppar – eller här med parmesan och chiliflakes!

Gratinerad hummer – den perfekta förrätten!

20 MIN + 5 MIN I UGN

Färsk hummer är en riktig delikatess, men får du inte tag på det kan du använda fryst.

Till 2 pers:

  • 1 hummer (ca 550 g)
  • 50 g parmesanost
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Klyv hummern och krossa klorna lätt. Ta bort tarmen och magsäcken.
  3. Riv osten. Blanda smöret med ost, gräslök, citronskal och chiliflakes.
  4. Klicka smöret på hummern.
  5. Gratinera hummern mitt i ugnen ca 5 min. Servera genast.

Fler fyllningar:

  • Blanda smöret med: Persilja och champinjoner
  • Blanda smöret med: Västerbottensost, parmesan och cayennepeppar

Champagne till gratinerad hummer

Är det lyx så är det. Hummer och champagne har båda finstämda,
eleganta smaker. Välj gärna en blanc de blancs, som har en lätt
nötig ton som matchar smaksättningen.

  • Pierre Péters Cuvée de Réserve NV (7350), Champagne, Frankrike, 349 kr.
    Champagne med aptitretande fräschör. Inslag av bröd, nötter och persikor.

Alkoholfritt:

  • Jacob´s Creek Unvined Sparkling (1937), Australien, 69 kr.
    Piggt mousserande i ren, druvig stil med lätt sötma i eftersmaken.

Hittar du inte det på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Alla våra recept på gratinerad hummer: