Gratänger går att göra i oändliga kombinationer, och blir alltid gott till både vardag och fest. Här bjuder vi på recept på alla sorters gratänger, potatisgratäng, fiskgratäng eller vegetarisk gratäng som inte bara innehåller potatis.

Gratänger behöver inte enbart betyda potatisgratäng, även om det är gott så kan man göra de mer intressanta, kryddiga och matiga och slippa ha gratängen endast som ett tillbehör. Här behövs ingen speciell anledning till att göra en gratäng!

Fiskgratäng är enkelt att göra och passar såväl till fest som till dagar då man vill ha någonting extra gott. Den kan göras på antingen en fisksort eller olika fisksorter i en, men vanligast är att man gör den på torsk-, sej- eller laxfilé. Man kan blanda fisken med antingen potatis, andra grönsaker som paprika eller bara ha fisken tillsammans med ost och lök eller möjligtvis lite svamp.

Man kan också göra den på till exempel marockanskt eller italienskt vis om man vill göra något mer speciellt till den där middagen med vänner eller familj. Vi har tagit fram lite olika recept på fiskgratäng, enkla, smala, snabba och festliga för alla olika tillfällen.

Potatisgratäng, finns i olika utföranden och passar bäst till fina köttbitar. Kan också avnjutas som den är, då det är gott även det.

Potatisgratäng kan även göras i förväg för att sedan värmas upp i snygga portionsbitar till middagen för att spara tid. Potatisgratäng blir av sig självt vegetarisk, men man kan också slänga i lite kassler eller liknande för att få en lite annorlunda smak på det hela eller om man inte vill ha den helt vegetarisk.

Grädden i gratängen kan även plockas bort för att göra den smalare, eller om man inte vill ha en extra smal kan ha i extra grädde eller mjölk och få en extra krämig gratäng.

Vegetarisk gratäng behöver inte bara betyda potatisgratäng, man kan strunta i potatisen helt och bara ha i andra grönsaker, eller ha i andra grönsaker tillsammans med potatis. Den kan göras på flera grönsaker eller bara en grönsak, som blomkål eller jordärstkocka. Gratängen kan även kryddas som man själv vill, kanske med curry eller dijonsenap för att öka smakerna eller göras på det traditionella sättet med grädde, ost och vitlök.

 

Här kommer lite recept, det blir både fisk-, potatis-, vegetarisk- och smalare gratänger. Alla kan hitta något som passar vare sig du ska göra mat till en fest eller till familjen efter jobbet: 

1. Italiensk lättlagad fiskgratäng med basilikamos.

Lika lättlagad som den är god och fungerar för både gammal som ung. Kan även frysas in för att ätas vid ett senare tillfälle. Självklart kan man göra lite som man själv vill med ingredienserna om man vill skippa vissa saker.

2. Potatisgratäng med karljohanssvamp.

En god variant på en klassisk potatisgratäng.  Kan värmas upp senare i portionsbitar eller hel. Lyxig gratäng som passar till fest.

3. Grönsaksgratäng med fluffigt täcke.

En vegetarisk variant som är lätt att göra och passar alla. Det fluffiga täcket passar även att göra till fisk eller kyckling för den som vill.

NUVARANDE Gratänger för alla tillfällen
NÄSTA Hemmagjorda hamburgare