Idag gäller det att lägga korten på bordet direkt när en journalist ringer, det vet alla mediatränade livsmedelsproducenter. Därför, när jag ringer Abba Seafood för att fråga om azofärgerna i stenbitsrommen, får jag nästan veta mer än jag orkar höra. Orkar ni höra?
Jo, för det första, orange eller svart stenbitsrom som säljs i små glasburkar är av naturen varken orange eller svart, och fiskarten som producerar dessa naturligt grågröna genomskinliga ägg heter alls inte stenbit, utan sjurygg (Cyclopterus lumpus).
Sjurygg är en rund, glosögd fisk som man kan stifta bekantskap med på Havets hus i Lysekil (stick ner ett finger i sjuryggsakvariet och den simmar upp till ytan och suger på fingertoppen!).

Sjuryggshannen kan väga upp till tre kilo och kallas för stenbit, medan honan, som blir dubbelt så stor och bär på rommen, har det mindre aptitretande namnet kvabbso. Kvabbsorommen har sedan lång tid tillbaka piffats upp med de omdiskuterade azofärgerna E110 (paraorange) och E151 (briljantsvart), färger som enligt den så kallade Southamptonstudien kan kopplas till hyperaktivitet hos barn. Trots att EU godkänt användning av färgerna tillsammans med en varningstext funderar Abba Seafood just nu på hur man ska kunna ersätta dem med andra lika ljusbeständiga färgämnen, eftersom ”man strävar efter att alla produkter ska vara säkra”, enligt produktutvecklingschefen.

Gott så. Men hur är det med kvabbsons säkerhet då? Jag får direkt bekräftelse på mina värsta farhågor. Kvabbsokött anses inte gott, så fisken töms på rommen och resten av fisken slängs. ”Ibland kan det gå till djurfoder, men oftast kasseras den tyvärr.”
Det finns idag inga uppskattningar av sjuryggsbeståndets status. Fiskeriverket vet bara att fångsterna kraftigt har gått ner, efter att ha legat kring 1 000 ton om året. Inga fångstregleringar finns. Kvabbson blir könsmogen först vid 6–7 års ålder.

Själv köper jag numera bara ”ishavsrom”. Blek, snygg, god och från lodda, en fisk som visserligen fiskas hårt till foder men som har en stark återhämtningsförmåga tack vare kort livscykel.

Bäst

  • Försäljningen av Rättvisemärkta produkter gick upp med 75 procent under 2008. Numera är 3,4 procent av allt kaffe som säljs i Sverige garanterat producerat under socialt schysta former.

Sämst

  • Att Scan, efter årtionden av djurskyddsdebatt och allt strängare regler, bevisligen på mer än ett slakteri ”missat” i rutinerna och skållat levande grisar till döds. Det finns bara en sak man kan säga: fullkomligt oacceptabelt!
NUVARANDE Grådaskig verklighet bakom starka azofärger
NÄSTA Senaste kändisvinet – Kiss