Mer mat i tv och vi säger välkommen till hela världen i vårt kök. Så här äter vi 2009.

Restaurangakademiens vd Hanna Halpern och trendanalytikern Li Edelkoort sammanfattar trenderna för det kommande året.

Natur möter teknik
Tema för Årets Kock-tävlingen 2009. Den nya kemiska och tekniska matlagningen kommer att närma sig det ekologiska och naturliga istället för att bygga på tillsatser.Tekniska lösningar kommer att användas för att ge oss naturlig mat på bordet. På restaurang Norma i Köpenhamn grillar man till exempel med hjälp av solreflexer.

Mer tid för maten
Nu är vi trötta på att stressa – under 2009 kommer vi varva ner genom att laga mat från grunden och umgås kring grytorna. Att baka eget bröd och ta vara på trädgårdens bär och frukter kommer också tillbaka. För dem som inte har möjlighet att safta och sylta själva så kommer små lokala producenter ha produkter med hemlagad känsla.

Närodlat
Intresset för lokala produkter växer hos konsumenterna. Multinationella företag bör föra in lokala ingredienser i sina produkter för att hänga med, tycker Li Edelkoort. Förpackningsdesign som sticker ut blir också viktig, som hos Saltå Kvarns populära produkter.

Världsmat
Nu är vi redo för världens smaker utan ”försvenskning”. På krogarna kommer man kunna välja mellan olika regionala kök, och göra skillnad mellan olika provinser, tror Li Edelkoort. Det rustika franska bondköket kommer att slå stort i Sverige.

Mer mat i media
I Sverige ges det ut fler kokböcker än det finns dagar på året, och matprogrammen på tv blir allt fler. Mat är viktigt för alla, och intresset för matlagning fortsätter växa. Hanna Halpern tror inte att kulmen kommer att nås förrän utbudet av matprogram gått om sportutbudet.

Nytt från andra länder

På den stora internationella mässan Sial i Paris nyligen presenterades över 200 nya produkter. Här är sex nyheter som kanske kommer att dyka upp i svenska butiker så småningom:

1 Sydafrika: Panerade kycklingskivor som värms upp i brödrosten.

2 Frankrike: Halvstekt portionsförpackad biff som bara behöver värmas i mikron en minut.

3 Frankrike: Hamburgare på malet kalvkött blandat med fem olika sorters grönsaker.

4 Brasilien: Grillad hamburgare med sojaprotein som blir klar i mikron på 1 minut och 15 sekunder.

5 USA: Lunchsmörgås med fettsnål ost och skinka i praktisk förpackning.

6 Indien: Pizza på nanbröd och samosachips.

Ann Katrin Ljung