Grekisk mat – goda recept från Grekland

Laga en klassisk grekisk måltid - enkelt med gudomligt gott och bästa vinerna till det.

Här är två typiska grekiska maträtter – smaklig måltid!

Typisk grekisk mat

Småplock

  • Den grekiska motsvarigheten till Spaniens tapas heter meze. En meze kan vara en aptitretare eller en hel festbuffé. I sin enklaste form kan en meze bestå av en tallrik oliver eller fetaosttärningar men vid festligare tillfällen tillagas fler avancerade rätter som man lätt äter sig mätt på.

Spett och färs

  • En av de vanligaste kötträtterna är souvlaki; ett grillspett med lamm, gris eller nötkött blandat med grönsaker. Det är också vanligt med köttfärs, det används i populära rätter som moussaka, bifteki, fyllda tomater och till spagetti. Sås får man i princip aldrig till kötträtterna.

Snabbaste maten

  • När det gäller snabbmat är ”Gyros with Pita” det vanligaste. En gyros kan liknas vid en kebab. Det är kött, grönsaker, kryddor och tsatsiki i ett pitabröd. Äts ofta som en snabblunch.

Den viktiga oljan

  • Tomater, aubergine, vitlök, lamm, fisk, skaldjur och inte minst olivoljan utgör grunderna i det grekiska köket.Till exempel anses inte en grekisk sallad vara komplett utan olivolja.

Ouzo

  • Nationalspriten i Grekland heter ouzo. Den har en smak av anis och dricks oftast ren, med is eller med en skvätt vatten som gör att den blir vitaktig. Den passar även bra med oliver, till exempel kan ouzo användas som en ingrediens när oliver marineras.

Allt på en gång

  • I Grekland får man ofta all mat på bordet samtidigt. Huvudrätten får du på din tallrik men från faten kan du plocka grönsaker, ost, oliver och bröd. Det är vanligt att måltiden avslutas med ett fruktfat.

 

NUVARANDE Grekisk mat – goda recept från Grekland
NÄSTA Fyra chokladtårtor som kan förberedas