- Jag jobbar hårt och har fru och fyra barn. Då är det viktigt att hitta en balans i livet, en livsstil som funkar, säger Gordon Ramsay. Allt om Mat fick en pratstund med den världsberömde kocken och ett par recept ur hans nya bok.

Boken ”Frisk aptit” är ett maffigt verk som till största delen innehåller mängder av recept, på allt från hälsofrukostar till nyttig festmat och goda desserter. Men också en del om vettiga vägar i köket och mer personliga funderingar från författaren själv.
– Det här är inte en bantningsbok, utan en bok om tekniker för att nå en bättre hälsa. Det är helt enkelt så här jag äter själv, säger Gordon Ramsay på telefon från Los Angeles.

Vill leva hälsosamt

I dag är han ett världsnamn med egna tv-serier där han med hårda nypor hjälper krogar på fallrepet, eller lär upp kockar i tuffa tävlingsmoment. Han driver en rad stjärnkrogar i olika delar av världen, är delägare i kockutbildningar och har gett ut en rad kokböcker.
– För tio år sedan startade jag min första krog. Då var jag överviktig och stressad, precis som många andra kockar. Men den livsstilen håller inte idag. Nu måste jag leva hälsosamt. Och framför allt: jag måste vara ett exempel för andra.
Men hur gör man för att leva hälsosamt då? Hur börjar man?
– Viktigast av allt är att ta bort högkoncentrerat socker och riktigt fet mat ur kosten. Och att hitta vettiga tillagningsalternativ. Det är enkelt. Man behöver inte ens några krångliga tillbehör; det kan räcka med en bambukorg för att kunna ångkoka till exempel.
Lever du så själv? Äter du aldrig ”junk food”?
– No junk food! Men jag älskar att äta en proper burger.
Hemma har han fyra barn, mellan sju och tio år gamla. Alla hjälper till i köket.
– Att lära sig laga mat är lika viktigt som att lära sig läsa. Och kan man det så tar maten med en på en skön resa genom livet, den ger många fina minnen, säger han och tillägger:
– Själv fick jag min första inspiration genom mamma. Hon jobbade på ett litet tehus i Stratford-upon-Avon. Jag brukade titta på när hon bakade bröd. Och vi gjorde en fantastisk bread and butter-pudding… Jag hade en enorm aptit och åt väldigt bra mat!

Här får han sin inspiration

Han låter lycklig vid minnet. Men det är inte alltid Gordon Ramsay tycker dagens kockar är lika bra. Han dundrar på både när det gäller närodlat och att äta i rätt säsong:
– Det borde inte vara tillåtet att servera mat som flugits in från andra sidan jorden, men det här är ett problem som följer med när mat blir trendig. Kockarna borde inse vilket ansvar de har och inte vara så lata!
I Sverige har vi en livlig debatt om tillsatserna i den industriprocessade maten just nu. Vad tycker du om sådan mat?
– It´s disgusting! Ibland tar det ju längre tid att mikra den än att laga den från grunden. Jag blir verkligen frustrerad. Det är inte mat – det är substanser.
Så var hittar du själv inspiration idag? Var finns de goda exemplen?
– Nyligen var jag till exempel på en krog i Kanada där de bara serverade mat som var odlad inom tio miles (ca 16 km) radie. Och om en månad ska jag åka ut på den indiska landsbygden, på jakt efter ursprung och äkthet. Jag ska söka efter den allra ursprungligaste curryn! Jag ska vara borta en månad. Utan telefon, fax, handdator, tv – och journalister.
Han säger det med en blinkning. För vad än tv-serierna har visat upp är han hur trevlig som helst att intervjua. Fokuserad, närvarande, intresserad. Om än på språng, just hemkommen från en halvmils löprunda ”och om tre timmar ska jag på Oscarsgalan”.
Men jag kan ju inte låta bli att fråga om det där med ilskan.
Hur är det egentligen, brukar kockarna bli rädda när de träffar dig för första gången?

Han blir tyst några sekunder.
– I´m a perfectionist, säger han sedan. När det går bra är jag den förste att gratulera, och när det går fel är jag den förste att säga ifrån.

Gillar att springa

Namn: Gordon Ramsay
Yrke: världsberömd kock, restaurangägare, tv-stjärna
Tv-program: Elake kocken, Hell´s kitchen och The F Word
Familj: Hustrun Tana, Megan, 10, tvillingarna Jack och Holly, 9, samt Matilda, 7 år.
Hobby: löpning. ”I april ska jag springa mitt tionde marathon i London, i  juni blir det Sydafrika.”
Första karriär: lovande fotbollsspelare i Glasgow Rangers som tonåring. Avbröt p g a en knäskada
Stolt över: Sina krogars stjärnor i krogbibeln Guide Michelin.
Hemsida: gordonramsay.com

NUVARANDE Gordon Ramsay – hellre vägvisare än viktväktare
NÄSTA Frossa i choklad