Göra espresso är en konst som alla kan lära sig

Fler och fler får upp ögonen för kaffekonsten och i dag har runt 16 procent av alla svenskar en egen espressomaskin. Men en riktigt god espresso ska inte var så svårt att göra själv. - Det är inte som att flyga till månen precis, säger baristan Matts Johansson.

Matts Johansson har tillsammans med Tomas Tengby kommit ut med en ny bok ”Bar Italia”. Boken guidar runt bland menyerna på den typiska baren i Italien.
 – Svenska kaféer är ganska tråkiga vad gäller sortimentet, det ligger samma trista ciabattor och muffins på disken under hela dagen, säger baristan Matts Johansson.
 – Italienarna däremot är duktiga på att variera utbudet under dagen, berättar han som själv bott  i Italien under flera år.

Kan sitt kaffe

Något annat italierna är duktiga på är att göra espresso.
 – I Sverige har hela kaffekunskapen ökat mer och mer, men den ligger på en otroligt låg nivå, det är katastrof, menar Matts som själv anordnar resor ner till Italien och håller kurser för att utbilda svenskarna till att bli bättre på kaffe. Och det har blivit bättre, intresset ökar och fler och fler investerar i en espressomaskin för hemmet.
 – Det är trendigt att ha en espressomaskin hemma, lite manligt att stå och meka med en maskin när gästerna kommer.
   Nu har runt 15-16 procent av svenska folket en egen espressomaskin hemma.
 – Du kan få en bra för mellan 3000-4000 kronor, säger Matts som själv äger en för 50 000.

Det är en färsk vara

  – Det handlar om lagen av motstånd. Det måste vara rätt motstånd i kaffebryggandet, annars får man inte ut aromen ur kaffet.
Precis som med bryggkaffe är det viktigaste för espresson att den görs på färskt kaffe. När man väl har färskt kaffe hemma ska det förvaras mörkt och tillslutet, eftersom syre gör att kaffe åldras. Sedan handlar det om malningsgrad. Matts menar att det ska rinna 5-6 cl på 20-30 sek. Då får man en bra espresso.  

Kallar sig Barista-farfar

Namn: Matts Johansson.
Ålder: 49.
Gör: driver "da Matteo", kaffebar i Göteborg och eget mikrorosteri.
Kallar sig: "barista-farfar" eftersom han hållit på med kaffe i över 30 år.
Aktuell med: Inspirationsboken "Bar Italia" (Prisma) tillsammans med Tomas Tengby.

(Foto: Thomas Johansson)

Bästa tipsen för hemma-baristan

Espressotips:

  • Skaffa en egen kvarn med malningsskivor så du kan ställa in själv.
  • Köp små paket med färska bönor – och fråga i kaffehandeln när bönorna är ifrån, så det inte är gammalt redan i affären.
  • Köp en bra maskin och testa dig fram hur mycket kaffe du ska använda när du gör en espresso.
  • Gör rent maskinen minst en gång i veckan.

Gör rent din maskin:
”Smuts smakar aldrig gott” säger Matts som menar att en espressomaskin bör göras ren minst en gång i veckan – eller varje gång man använt den  – ”Precis som man gör rent sin stekpanna varje gång, eftersom det samlas rester av kaffeoljor när man brygger”.