Du behöver inte åka så långt för att göra en riktig vinresa. Passa på att testa svenska viner på semestern. I Sverige.

Vinodlingarna i Sverige blir fler och fler. Fortfarande är det en nischverksamhet men i takt med att konsumenterna får testa de färdiga, och i många fall goda vinerna, så ökar intresset och fler och fler entusiaster ger sig i kast med vinmakandet. Än så länge så får vinodlarna inte sälja sina produkter på den egna gården men många erbjuder möjligheten att testa vinet tillsammans med mat på en restaurang i anslutning till vingården. Varför inte testa i sommar? Här har du några vingårdar som kan vara kul att besöka.

 

  • Wannborga Vin och Lamm hittar du på Öland. Seriösa versioner av grappa, calvados och konjak hittar du på restaurangen och där finns även en mängd lammrätter från egna gården. Gunnar Dahlberg har hålltt på med vin länge och du har alla möjligheter att lära dig mer om hur svenskt vin egentligen smakar.

 

  • I Åhus, söder om Kristianstad i Skåne, ligger Vingården som drivs av Ronny Pålsson. Bokade visningar av odlingarna med tillhörande provsmakning av både vin och mat. Vingården kommer snart börja sälja sitt första vin lokalt på Systembolaget.

 

  • Gute vin drivs av Lauri Pappinen som med Hablingsbo på Gotland byggt upp en veritabel njutningsverkstad av stora mått. Här tillverkas vin och grappa och du kan vara med på visningar och provningar av produkterna. Dessutom, skulle du bli sugen på att börja odla vin själv så har du alla möjligheter – företaget säljer även vinodlingstillbehör!

Kolla gärna på respektive hemsida för aktuella öppettider och bokningar.

  • Svenska smaker du inte känner till – testa

 

 

NUVARANDE Gör en vinresa i södra Sverige
NÄSTA Smarta picknickval