Goda grytor för många

Grytornas fördelar är många! Perfekt rätt att laga till många. Går att förbereda och blir nästan godare av att stå en dag extra! Perfekt i matlådan om det blir något över. Laga en stor mustig gryta som räcker till flera middagar eller ett stort sällskap!

Annonsen laddas.

Nu börjar de mustiga smakernas högsäsong. Välkomna den nya årstiden med att koka en riktigt läcker gryta med dina favoritingredienser. Vi har allt från snabba grytor till långkok.

Gryta för många

Portvinsgryta med högrev och sidfläsk

Tid: 45 min + 2 1/2 timme kokning

Köttgrytan kan lagas i förväg och ­värmas på låg värme vid servering.

Till 10–12 pers på buffé:

2 kilo benfri högrev
200 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
1/2 kruka timjan
2 msk + 2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
1/2 dl tomatpuré
10 enbär
1 msk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
7 dl kraftigt rött vin
3 dl portvin
2 msk konc kalvfond
250 g gula steklökar
250 g skogsschampinjoner

Gör så här:

1. Putsa och skär högreven i bitar, ca 3 x 3 cm. Skär sidfläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka timjanen.

2. Bryn kött, fläsk och lök i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över allt i en gryta. Pudra över mjölet och tillsätt timjan, tomatpuré, enbär, salt och peppar. Låt fräsa under omrörning ca 5 min.

3. Häll i vin, portvin och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Rör om då och då.

4. Skala och ansa steklöken. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Bryn lök och svamp i 2 msk olja och vänd ner i grytan före servering.