I dag stod jag faktiskt en stund med tårar i ögonen vid fiskdisken. Det var inte tårar av sorg eller upprördhet den här gången, utan faktiskt glädjetårar.

För första gången hittade jag nämligen i min butik Kravmärkta, vanliga torskblock (norska), och strax fick jag syn på paketet intill – fryst sej certifierad av Marine Stewardship Council (MSC). I disken med färsk fisk fanns dessutom Kravmärkt kolja. Och alltsammans tror jag är ett direkt svar på den konsumentmakt som vi på Allt om Mat började utöva våren 2003 då vi tog bort alla rödlistade fiskarter från våra recept, och den debatt som varit det senaste året sedan min bok Tyst hav (som blivit till mycket tack vare denna tidning!) kom ut.

Ännu mer glädje kände jag när Östersjöstaternas fiskeriministrar för några veckor sedan enades om ett beslut som innebär ett helt unikt trendbrott. Inte en enda gång sedan 1978 har ministrarna enats om att följa forskarnas rekommendationer om maximala fångster. Nu har man – kanske med hjälp av svenska påtryckningar – för första gången följt rådgivningen.

Visserligen gällde det nu bara det östra, växande beståndet i Östersjön, och inte det västra och heller inte Nordsjön, Skagerrak eller Kattegatt – men ändå! I ett hav där man i mitten av 1980-talet fångade 450 000 ton torsk på ett år har man nu rättat munnen efter matsäcken och enats om att bara fiska 45 000 ton i väntan på att beståndet återhämtar sig.

Ministrarnas beslut borde också vara ett glädjebesked för fiskenäringen, eftersom det öppnar för att även svenska fiskare ska kunna tala om för konsumenterna att man fiskar inom rekommenderade kvoter, på ett sätt som forskarna inte anser är farligt för beståndet.

Nyligen avslöjade en fiskare sin stora vision för mig: miljömärkt torsk från Östersjön! Jag hoppas också på det. Och på att politikerna förstår att hålla tillbaka några år i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön också så att haven börjar leva igen och vi åter tryggt kan äta svensk, lagligt fångad och spårbar torsk från alla vatten. Det tror jag att konsumenter och yrkesfiskare kan ha som ett gemensamt mål.

 

BÄST JUST NU:
Den vilda laxen i Östersjön mår bättre än på länge! Fångsterna har minskat tack vare förbudet mot 21 kilometer långa drivgarn, som fångat lax i södra Östersjön, och på grund av det höga dioxininnehållet i laxen, som gjort den svår att exportera. Kalix och Torne älvar har också fått tillbaka många av sina glada, hoppande vänner.

SÄMST JUST NU:
Vilseledande hälsopåståenden på till exempel knäckebröd och linfrö- eller rapsolja som sägs vara ”naturligt rikt på omega 3-fettsyror”. Det krävs en halv liter linfröolja eller 1 555 knäckebrödsmackor för att få i sig lika mycket nyttiga omega 3-fettsyror som en portion lax innehåller, enligt Svenska Dagbladets granskning.

… är frilansjournalist med inriktning på människor och miljö. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2007 för sin ”chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”