Glada vinnare på nya restauranggalan

I går hölls Restauranggalan för första gången och pris i 12 klasser delades ut.

I går fylldes Grand Hôtels Vinterträdgård med Sveriges "Mat-elit" som konferencier Per Moberg uttryckte det. Under en trerättersmiddag, inspirerad från 1940-talet, delades 12 priser ut till restauranger och krögare i Sverige. Många glada vinnare tog emot sitt pris men gladast var nog Masao Mochizuki på Ramen Ki-Mama som fick pris för Årets smaksättare. Han hade länge tyckt att hans restaurang fått oförtjänt lite uppmärksamhet men hoppades att det här priset skulle sätta hans restaurang på kartan. Även Karin Fransson var glad över sitt pris som journalisternas kock.

 – Vi tjejer behöver stå på oss ännu mer om vi ska komma någonstans i den här manliga världen, tyckte hon. Nu hoppas arrangörerna att galan blir ett återkommande event där Restaurangsverige kan mötas.

 – Vi tyckte det behövdes en gala för hela resturanger och inte bara för enskilda kockar, sa chefredaktör för tidningen RS Lena Ilkjaer inledningsvis. Galan är ett initiativ från tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med med Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen, Sveriges Bartenders Gille, Gastronomi Sverige, Sveriges Bästa Bord och Chaîne des Rôtisseurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mockizuki Masho på Ramen Ki-Mama i Stockholm fick pris som Årets smaksättare.

 

 

Vinnare i Restauranggalan 2008

Årets krögare
Björn Persson, Kock & Vin, Göteborg
Årets Krog
PM & Vänner, Växjö
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord
Årets krogmiljö
Mathias Dahlgren, Matbaren, Stockholm
Årets medvetna krog
Salt & Brygga, Malmö
Årets barkoncept
El Diablo, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille
Årets matsalsteam
Restaurang Lux, Stockholm
Journalisternas Kock
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Årets hälsorestaurang
Yogayama Foods, Stockholm
Årets smaksättare
Ramen Ki-Mama, Stockholm
Årets sommelier
Alexander Bäckman, Kock & Vin, Göteborg
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen
Årets Rookie
Rodrigo Pérez, Rue de Pont Nouveau / Juniorkocklandslaget, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Chaine des Rôtisseurs
RS Hederspris
Gert Klötzke
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening
Läs mer om priserna och galan på www.restauranggalan.se