GI-rensa ditt skafferi!

Enklaste sättet att äta GI-rätt? Att ha rätta grejerna hemma, förstås.
Här har SÖNDAGS expert Ewa Söderström samlat de allra bästa basvarorna för ditt nya GI-liv. Skriv ut och ta med till affären!

Din guide till bra basvaror.

Röda linser
Späd ut köttfärsen med röda linser. GI-värdet blir lägre och maten billigare.

Bönor
Olika sorters bönor kan läggas till i de flesta maträtter och sänker då GI-värdet. De kan också ersätta kött. De innehåller vattenlösliga fibrer, kostfiber, B-vitaminer och protein.

Solroskärnor
Rostade är de goda som snacks eller i sallader och wokrätter. Kan också användas i bröd, kakor och frukosträtter.

Nötter
Nötter innehåller bra och mättande fetter. Ät en näve som mellanmål tillsammans med en frukt.

Pumpakärnor
Ät som snacks istället för till exempel jordnötter. Även goda i sallader och müsli, innehåller protein, vitaminer och mineraler. Rika på zink.

Dijonsenap
Är bättre än vanlig senap eftersom den inte innehåller socker, men däremot GI-sänkaren vinäger och färre tillsatser.

Sylt utan socker
De flesta sylter är sockerbomber. En sylt utan socker hjälper dig att slippa blodsockertoppar.

Quinoa
Ersätter ris eller couscous. Har högre proteininnehåll och därför lägre GI-värde.

Rågkusar
Rågkusar är ett bröd som kan ätas med gott samvete. Det innehåller inget socker men är rikt på fiber och järn samt surdeg som sänker GI-värdet.

GI-havrebröd
Ett ljusare bröd som har bra GI-värde. Men variera det med grövre bröd.

Kikärter
Av kikärter kan du göra hummus som kan ersätta sås eller dipp.

Sesamfrön
Sesamfrön är gott att strö över de flesta rätter och sänker GI-värdet på rätten. Även bra som panering.

Rågmjöl
Byt ut vetemjölet mot rågmjöl. Rågmjöl är ett fullkornsmjöl med kärna, skal och grodd, vilket innebär att näringsämnen och fibrer är bevarade.

Vinäger
Använd mer vinäger i maten. Den sänker GI-värdet på allt den hälls över. Det sura "slöar ned" enzymerna i magen så att matsmältningen går långsammare.

Rågkross
Strö över fil eller yoghurt, eller använd i hembakat bröd. Fiber- och mineralrikt.

Dinkelgröt
Är ett bra alternativ till havregrynsgröt, blanda gärna i linfrön och solroskärnor.

Tamarisoja
Soya innehåller ofta socker och tillsatser. Tamarisojan gör det inte och är därför bättre ur GI-synpunkt.

Fullkornspasta
Ät fullkornspasta istället för vanlig pasta. Den innehåller mer fiber vilket sänker GI-värdet.

Mörk choklad
Har lägre sockerhalt än övriga chokladsorter och innehåller dessutom antioxidanter.

Olivolja
Funkar som fettkälla i och till det mesta, innehåller enkelomättade fetter, antioxidanter och E-vitaminer. Använd som smaksättare i sallad. Steker gör du bäst i rapsolja som tål värmen bättre än olivolja.