Kall inkokt lax med skarpsås är ett självklart val för stjärnkocken Christer Lingström denna årstid. - I all sin enkelhet pryder rätten vilket festbord som helst.

Christer Lingström svarade för maten vid Tore Wretmans födelsedagsfirande, den 7 maj, under ett antal år. Han hade tidigare varit något av en läromästare, bland annat på restaurang Riche i Stockholm.
– Tore valde alltid att ha med kall, inkokt lax. Det är väldigt gott och jag älskar det själv, säger Christer.
– Laxen är också som bäst vid den tiden på året då den leker under perioden.
Själv firar Christer Lingström i år 25-årsjubileum som krögare på Edsbacka Krog. Restaurangen i Sollentuna slog upp portarna på Valborgsmässoafton 1983 och bedöms vara värd en omväg av Guide Michelin, som gett två stjärnor. Jubileet har redan inletts med olika nostalgimenyer.
– Jag är stolt för många av rätterna, som verkligen håller och som kanske får några att minnas en epok i sitt liv, säger Christer.

Har restaurang i Moskva

I dag är han även en delägare i en restaurang i Moskva och håller på att starta verksamhet i Strängnäs i Södermanland, landskapet där han är uppvuxen. Christer Lingström visste redan när han öppnade sin första egna rörelse att han kunde laga mat och den delen gick fantastiskt bra från början. Däremot har verksamheten utvecklats på andra plan.
– Jag var en fullkomlig idiot när det gällde ekonomi och organisation då, säger han i dag.
Hans kokkonst är däremot fortfarande på samma vis klassiskt och tidlös, och han har kanske mer än någon annan fört ut svenska rätter och smaker till andra länder. I en av sina kokböcker, ”Den goda sommaren” skriver Christer Lingström att bara tre saker kan förstöra din matlagning: dåliga råvaror, för mycket salt och håglöshet.
Nu kommer snart nästa bok, ”Våra svenska traditioner”. Och traditioner är viktigt för författaren: att värna matarvet, de unika värdena – och att längta.
– Det finns inget som att njuta av det man längtat efter, det kan vara kantarellerna på hösten eller skinkan till jul, säger Christer Lingström.
– Eller som laxen nu när den är som bäst.

Firar 25-års jubileum

Namn: Christer Lingström
Ålder: 50 år
Familj: ”Ja, en dotter och en son, 24 respektive 19 år”
Bor: Sollentuna och Strängnäs
Gör: Kock och krögare, driver Edsbacka Krog och Bistro Edsbacka i Sollentuna, Restaurant Scandinavia i Moskva och ska öppna bistro i Strängnäs. Kokboksförfattare och konsult.
Utmärkelser: Två stjärnor i Guide Michelin (Edsbacka är enda restaurangen i Sverige), årets kock 1985, Tore Wretmans guldmedalj, Gastronomiska Akademiens guldmedalj 1992, svensk matambassadör utnämnd av regeringen 2001. Och en av kockarna som prydde svenska frimärken 2002 i serien svensk gastronomi – ”det kändes overkligt att bli ett frimärke”
Aktuell med: Edsbacka Krogs 25-årsjubileum och ny bok, ”Våra svenska traditioner”, som ges ut på Ica bokförlag i juni.