Tom Sjöstedt lagar till en underbar spagetti Carbonara. "Upplägget går att variera så att rätten blir lite festligare", säger han om receptet.

Årets kock, Tom Sjöstedt, väljer rustik vardagsmat som också passar till fest: spagetti carbonara med ugnsbakade tomater, persilja och parmesan.
– Det är mat som jag ofta lagar och äter hemma, en rätt på temat god vardagsmat, säger han.
– Jag gillar pasta. Köttet är en del av helheten, som bacon här. Lite samma tanke som med vinnarrecepten – grönsakerna får gärna vara i fokus och ekologi är viktigt.
Tom Sjöstedt tog i slutet av januari hem guldet i kock-SM med två rätter där fokus låg mycket på det gröna. En rätt med märgpipa och en rätt med siklöja, belönade av juryn för god samklang med mästerligt tillagade ekologiska grönsaker.

Till spagetti carbonaran går det bra att lägga till kyckling – gärna majskyckling – för den som vill ha mer kött till huvudrätten, föreslår Tom. Och upplägget går att variera så att rätten blir mer festfin. Hela, bakade kvisttomater ser vackert och trevligt ut. Och rätten funkar fint även då det är ont om tid i köket.
Årets kock har fullt upp med arbete och tränar också med kocklandslaget inför höstens Mat-OS.
– Det är otroligt stimulerande, kocklandslaget är ett ödmjukt gäng och vi är samspelta, säger Tom Sjöstedt.
– Det handlar om att ge och ta för att få det att fungera smidigt i köket.

Vunnit många priser

Namn: Tom Sjöstedt.
Ålder: 32.
Familj: Sambo och ettårig dotter.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Kock, arbetar med catering på Pontus, Stockholm, matkonsult i egna företaget Selleri och medlem i Svenska kocklandslaget.
Utmärkelser: Årets kock 2008 (trea i tävlingen 2002, tvåa 2007), VM-guld i Luxemburg med kocklandslaget 2006, landslags-vinst i tävlingen Battle of the Dragon i Wales i februari i år.
Mest stolt för yrkesmässigt: VM-guldet med kocklandslaget
Aktuell: Som Årets kock, i hårdträning med kocklandslaget inför Mat-OS i Tyskland i oktober.

Här är receptet: