Även om du tror att du kan allt du behöver veta om kolesterol kan du ändå bli överraskad av texten. Här är fyra myter om kolesterol och se vad som är sant och vad man ska äta.

Myt 1: ”Amerikaner har det högsta kolesterolet i världen”

Den typiska sterotypen för USA är en överviktig man som är en eller två Big Mac från en hjärtinfarkt. Men enligt en studie från 2005 World Health Organization statistic rankas amerikanska män på plats 83, och kvinnorna på plats 81. I båda fallen är medeltalet, 197 mg/dL, precis under risklinjen-högrisk kategorin. Det är en bra siffra om man jämför med de toppnoterade länderna; I Colombia ligger mäns kolesterol-medeltal på farliga 244, medan kvinnor i Israel, Libyen, Norge och Uruguay har 232.

Ägg är dåligt för kolesterolet

Det är sant att ägg har en ansenlig mängd kolesterol, uppemot 200 mg, vilket är mer än två tredjedelar av vad American Heart Associations rekommenderar. Men kolestrol är inte alls så farligt som man en gång trodde. Att äta ett eller två ägg ett par gånger i veckan är inte farligt. Utan tvärtom, ägg är en utmärkt källa av både proteiner och bra fetter.

”Barn kan inte ha högt kolesterol”

Många tror att högt kolesterol bara drabbar dem i medelåldern. Men en undersökning visar att man kan få trängre artärer som leder till hjärtinfarkt så tidigt som vid åtta års ålder. Barn som är överviktiga, har högt blodtryck eller har någon i familjen med hjärtsjukdomar ska kolla sitt värde redan vid två års ålder.
Barn med högt kolesterol bör ha en diet som begränsar det mättade fettet, äta fiberrikt och även träning rekommenderas.

”Kolesterol är alltid dåligt”

När de flesta hör ”kolesterol” tänker de ”dåligt”. Högt kolesterol kan vara farligt, men sjävla kolesterolet är grundläggande för ett flertal viktiga processer i kroppen.
Kolesterolets roll i hjärtsjukdomar är ofta missförstådd. Kolesterolet transporteras genom blodet med low-density (LDL) och high-desity (HDL) lipoproteiner. LDL, är känt som det dåliga kolesterolet och har ansetts vara en viktig bidragande faktor vid arteroskleros. I korthet fraktar LDL fett från levern ut i kroppen, medan HDL för fett tillbaka till levern.
Källa: Health.com

NUVARANDE Fyra myter om kolesterol
NÄSTA Vi är alla vinnare!