En gång, för mycket länge sedan, firade jag jul på Kanarieöarna. Jag lovar, det var en bisarr upplevelse att sitta på en trist krog och äta ”svenska köttbullar” i värmen. Typisk fuljul.

En annan gång var jag i Tällberg i Dalarna, tillsammans med en fotograf för att skapa en julkokbok för en tidning. Det var underbart. Gamla, grundliga recept. Vällagad mat. Och skön stämning i allt från miljön till aktiviteterna, t ex hästskjuts med bjällror i vinterkvällen. Typisk finjul.

Men för det mesta speglar julen mitt vanliga liv: stor förväntan och slimmat resultat, eftersom jag helt enkelt inte hinner med nåt annat. Typisk snabbjul.

Mamma står för traditionen; hon gör struvor och rullrån med gamla verktyg och smaken är himmelsk. Sonen i Japan står för exotismen; strax före jul dimper han ner på Arlanda och är säkert hur taggad som helst att laga nåt spännande japanskt eller koreanskt till julbordet. Vi andra har ett par favoriter var som bara måste finnas med. Resten skippar vi utan minsta dåligt samvete. Och när det behövs har jag inga problem med att köpa något färdigt – men gärna vällagat och ekologiskt. Åtminstone i Stockholm finns det nu en hel del fina små butiker som hjälper oss som har ont om tid.

I det nya numret av Allt om Mat Special ska fungera som en grundkokbok för hela julen, eftersom tidningen finns i butik hela två månader. Men precis som när det gäller mitt eget julbord har vi haft ambitionen att bredda både med snabblagat och nya influenser. Hoppas du hittar massor av inspiration – och får tid att njuta av all härlig matlagning som väntar! Prova gärna min absoluta favorit på julbordet, coleslaw. Receptet hittar du i nya numret.

God jul önskar hela redaktionen genom

Katrin Alström

är chefredaktör på Allt om Mat.

NUVARANDE Fuljul, finjul eller snabbjul?
NÄSTA Festlig pasta för hela veckan