Fredrik Erikssons julbord

Fredrik Eriksson är krögare på det rosade Långbro värdshus.

STRÖMMING MED RÖDBETOR, ÄPPLE, KRYDDPEPPAR

Fredrik: Inspirationen är hämtad från sillsallad, strömmingen blir härlig i ugnen och skall serveras ljummen med smakrikt hack med goda julsmaker.

  • 15 st strömming
  • 2 msk smör och rapsolja
  • 1 äpple
  • 2 rödbetor
  • 1 rödlök
  • 1 ättiksgurka
  • 1 msk kapris
  • kryddpeppar
  • smör

GÖR SÅ HÄR:

1 Dela strömmingen längs med ryggen och slå smör/rapsoljan på plåten och fördela strömmingen med skinnet uppåt, med lite smörolja på salta och lite nymald kryddpeppar.
2 Skär grönsakerna i bitar stora som mocka sockerbitar.
3 Börja med att fräsa rödbetorna i smöret på låg värme i 7-8 min så att de blir lite mjuka.
4 Stoppa in strömmingen i ugnen på 225 i ca 7-8 min, låt den få lite färg på skinnet.
5 Fortsätt med äpplet och löken i några minuter innan det är dags för gurkan och kapris.
6 Låt det bara bli varmt och anslut med lite extra smör. Höj värmen lite så att det blir brynt.
7Ta ut strömmingen och lägg upp det på ett fat och slå hacket över.
8Avsluta med lite kryddpeppar över.
 
KLARGRAVAD STRÖMMING MED RÖDLÖK OCH FORELLROMSVINNIGRETTE

Fredrik: Här passar Läckö Slotts Aquavit bra till, trevlig dillton som gifter sig bra ihop med strömmingen.

  • 0,5 kg dragen strömming
  • 0,5 dl ättika
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • Vinnigrette:
  • 1 st finhackad rödlök
  • 2 msk  rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk forellrom
  • 1 knippe hackad gräslök
  • 1 tsk honung flytande
  • salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1 Blanda en lag på ättika, vatten och salt, lägg i strömmingen.
2 Rör då och då, låt ligga i ca 10 timmar. Köttet ska bli helt vitt rakt igenom.
3 Lägg strömmingen på ett fat.
4 Blanda en vinnigrette på rödlöken, rödvinsvinäger och olivolja smaka av med salt, peppar och lite honung.
5 Tillsätt forellrom och hackad gräslök precis innan servering.
6 Lägg över strömmingen.
7 Klicka småtoppar med crème fraiche till och nymald svartpeppar.

 ”LAX MINUTE” MED SPENAT, GRANATÄPPLE OCH APELSIN

Fredrik: En lite personlig favorit på hemmajulbordet där laxen kan avnjutas ljummen.
Till 4 personer:

  • 400 g laxfile 8 bitar
  • 1 ask minispenat
  • 2 apelsiner
  • 1 msk honung flytande
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 50 rostade mandlar

GÖR SÅ HÄR:
1 Riv apelsinskalet fint och filea ur apelsinerna.
2 Blanda apelsinskal, honung och rapsolja. Avsluta med vitpeppar.
3 Dela granatäpplet och gröpa ur kärnorna.
4 Vänd ner apesinfileerna och granatäpplet i dressingen.
5  Halstra laxen på en sida i 2 min, salt och vitpeppra.
6 Vänd ner spenaten i salladen.
7  Servera med salladen i botten och laxen på med rostade mandlar på toppen. Lite yoghurt naturell passar väl in här.