Fredagsgourmet: Fajitakryddad kyckling med jordnötssalsa

I denna fredagsgourmet är chili ett genomgående tema: Den ger laxcevichen stuns, lagom hetta åt den ljuvliga långpannekycklingen och plockar fram chokladsmaken i den smarta glassdesserten.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Om menyn: Jag valde en smidig varmrätt där allt görs i en långpanna. Jag gillar att laga kyckling med ben i ugn, den smakar så mycket mer. Lägg sötpotatisen bredvid och fyll sedan på med bönor, majs och tomater. Jordnötssalsan är ett matminne från en grillmiddag hos vänner på landet och har blivit en favorit till grillat kött och kyckling.
Desserten är så smart: Förbered så är allt klart på 5 minuter.
/Ulla Karlström

Förrätt: Laxceviche

laxceiche

10 MIN + 30 MIN I KYL

Du behöver inte frysa laxen före servering om du köpt odlad.

Till 4 pers:

  • 180 g laxfilé, gärna Salma
  • 2 lime
  • 1/2 röd chili, t ex spansk peppar
  • 1/2 liten gurka
  • 1 salladslök
  • 1–2 msk finhackad koriander
  • 1/2 tsk salt
  • Koriander (garnering)

Gör så här:

  1. Skär laxen i 1/2 cm stora bitar. Skölj limen i ljummet vatten. Pressa saften ur 1 lime, skär den andra i klyftor. Dela, kärna ur och hacka chilin. Kärna ur gurkan och skär den i 1/2 cm stora bitar. Finstrimla salladslöken.
  2. Blanda limesaft och chili. Häll blandningen över laxen. Vänd försiktigt ner gurka och lök. Rör om och marinera laxen ca 30 min i kylen. Tillsätt koriandern. Krydda med salt. Servera cevichen i glas och garnera med koriander. Bjud limeklyftor till.

 

Varmrätt: Fajitakryddad kyckling med jordnötssalsa och rostad sötpotatissallad

kycklingfajita

15 MIN + 45 MIN I UGN

Rubba in kryddmixen ordentligt i kycklingen för bästa smak.

Till 4 pers:

  • 1 hel kyckling (ca 1,3 kilo)
  • 1 påse fajitakrydda (28 g)

Rostad sötpotatissallad:

  • 1 sötpotatis (500 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 hel vitlök
  • 1 burk svarta bönor (410 g )
  • 1 burk majskorn (150 g)
  • 250 g körsbärstomater på kvist

Jordnötssalsa:

  • 2 dl salta jordnötter
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g körsbärstomater på kvist
  • 1 1/2 msk worcestersås
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm salt
  • Garnering: Koriander

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Gnid in fajitakryddan i kycklingen och skär den i fyra bitar. Lägg dem på en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dem bredvid kycklingen. Ringla på olja och strö över salt och chiliflakes. Bryt vitlöken i klyftor och lägg i långpannan. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingens innertemperatur är 75–80°, ca 35 min. Ta upp kycklingen och ta bort lite av fettet från skyn i långpannan.
  3. Jordnötssalsa: Skala och hacka lök och vitlök. Hacka tomaterna. Rosta jordnötterna i en torr stekpanna, spara några till garnering. Tillsätt tomater och lök och stek ca 3 min. Mixa det till en grov röra och tillsätt worcestersås och chilipulver. Krydda med salt.
  4. Häll bönorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Häll av vätskan från majsen. Lägg bönor och majs i långpannan. Lägg i tomaterna, gör ett kryss i dem så att skalet spricker. Värm mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Lägg upp allt på ett serveringsfat. Strö på koriander och servera med salsan.

 

Efterrätt: Chokladsandwich

chokladsandwich

5 MIN

Lägg ihop kakor och glass och ställ i frysen tills det är dags att servera.

Till 4 pers:

  • 1/2 liter chokladglass
  • 8 små chokladkakor
  • 1 dl chokladsås
  • 2 krm chiliflakes

Gör så här: Fördela glassen på 4 av kakorna. Tryck fast de övriga kakorna på glassen. Servera med chokladsås och chiliflakes.

 

Matcha mat & dryck

De här rätterna är smakrika och kryddiga, och det passar fint att matcha dem med olika typer av öl. Från ljust och fräscht till mörkt och maffigt.

TILL LAXCEVICHE:

Lycke Pilsner (nr 1496), Sverige, 20:10 kr (33 cl).

Ljust öl med humlefrisk framtoning, brödiga drag, inslag av citrusfrukter och ett stråk av honung.

TILL FAJITAKRYDDAD KYCKLING:

Brooklyn East India Pale Ale (nr 1688), USA, 25:90 (35,5 cl).

Öl med ganska intensiv, generös smak, toner av aprikoser, örter, balanserad beska och med humlearomatiska drag.

TILL CHOKLADSANDWICH:

BrewDog Jet Black Heart Milk Stout (nr 1580), Storbritannien, 19:90 kr (33 cl).

Mörkt öl med toner av choklad, torkad frukt, kaffe, vanilj och med en del sötma. Lång, intensiv eftersmak.

ALKOHOLFRITT:

Easy Rider Bulldog non-alcoholic IPA (1973), Sverige, 15:90 kr (33 cl).

Alkoholfritt öl med drag av frisk citrus, passionsfrukt, humlearomatiska inslag och en behaglig beska.

AV: Ulla Karlström Styling: Gunilla von Heland Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Fredagsgourmet: Fajitakryddad kyckling med jordnötssalsa
NÄSTA Sju matiga vegetariska sallader