Fredagsgourmet: Fajitakryddad kyckling med jordnötssalsa

I denna fredagsgourmet är chili ett genomgående tema: Den ger laxcevichen stuns, lagom hetta åt den ljuvliga långpannekycklingen och plockar fram chokladsmaken i den smarta glassdesserten.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Om menyn: Jag valde en smidig varmrätt där allt görs i en långpanna. Jag gillar att laga kyckling med ben i ugn, den smakar så mycket mer. Lägg sötpotatisen bredvid och fyll sedan på med bönor, majs och tomater. Jordnötssalsan är ett matminne från en grillmiddag hos vänner på landet och har blivit en favorit till grillat kött och kyckling.
Desserten är så smart: Förbered så är allt klart på 5 minuter.
/Ulla Karlström

Förrätt: Laxceviche

laxceiche

 

Varmrätt: Fajitakryddad kyckling med jordnötssalsa och rostad sötpotatissallad

kycklingfajita

 

Efterrätt: Chokladsandwich

chokladsandwich

 

 

Matcha mat & dryck

De här rätterna är smakrika och kryddiga, och det passar fint att matcha dem med olika typer av öl. Från ljust och fräscht till mörkt och maffigt.

TILL LAXCEVICHE:

Lycke Pilsner (nr 1496), Sverige, 20:10 kr (33 cl).

Ljust öl med humlefrisk framtoning, brödiga drag, inslag av citrusfrukter och ett stråk av honung.

TILL FAJITAKRYDDAD KYCKLING:

Brooklyn East India Pale Ale (nr 1688), USA, 25:90 (35,5 cl).

Öl med ganska intensiv, generös smak, toner av aprikoser, örter, balanserad beska och med humlearomatiska drag.

TILL CHOKLADSANDWICH:

BrewDog Jet Black Heart Milk Stout (nr 1580), Storbritannien, 19:90 kr (33 cl).

Mörkt öl med toner av choklad, torkad frukt, kaffe, vanilj och med en del sötma. Lång, intensiv eftersmak.

ALKOHOLFRITT:

Easy Rider Bulldog non-alcoholic IPA (1973), Sverige, 15:90 kr (33 cl).

Alkoholfritt öl med drag av frisk citrus, passionsfrukt, humlearomatiska inslag och en behaglig beska.

 

AV: Ulla Karlström
Styling: Gunilla von Heland
Foto:
 Ulrika Pousette