Fransk klassiker på buffébordet

Cake salé är en fransk klassiker på buffébordet, i picknickkorgen eller som lunchrätt. En läcker och krämig kaka med spännande fyllningar. Vi bjuder på fem favoriter med försommarsmak.

Till namnet är cake salé en bastard, fransmännen har helt enkelt lånat det engelska ordet cake och satt ditt sitt eget salé. Vilket ger namnet ”saltad kaka”. Men namnet säger långt ifrån allt.
Kakan är en klassiker i det franska köket. Varje fransk husmor har sitt eget speciella recept på cake salé och den finns ofta att köpa i delikatessbutiken. Den traditionella varianten är fylld med gruyèreost, rökt fläsk och svarta oliver.
Cake salé ersätter matpajen och är mycket mer lättlagad. Man slipper kladda med pajskal, bara röra till en smet och blanda ner det man tycker är allra godast.
Man kan likna cake salé vid matmuffins, men den är krämigare och inte så brödigt tung. Den blir en hel liten måltid tillsammans med en sallad eller bjud på en tunn skiva som förrätt.
Servera den gärna ljummen, men den är lika god kall i picknickkorgen. Caken håller sig i kylskåp i flera dagar och går bra att frysa.
Räkna med att en cake räcker till 6 portioner som förrätt eller lunch.