Frankrike vill expandera Champagnedistriktet

Champagnen flöder över världen men producenterna har ingen möjlighet att öka tillverkningen. Det ska Frankrike nu ändra på.

En av följderna med högkonjunktur är att allt fler champagneflaskor korkas upp. Men trots att det förra året såldes mer champagn än någonsin så täcker det inte efterfrågan. Det finns ett begränsat antal flaskor varje år. Nu har Frankrike hittat en lösning på problemet. De tänker förstora det området som kallas Champagnedistriktet till närmare 40 fler vingårdar.

Kan tjäna mycket pengar

De nya vingårdarna kan då kalla sitt mousserande vin för äkta champagne istället och på så samma gång tjäna en slant på den ändrade kommungränsen.
– Om deras druvor växer på fel sida gränsen är de värda 5000 euros per hektar, är det på rätt sida är de värda en miljon per hectar, säger ansvarige för expansionen Gilles Flutet från INAO institutet till AFP.
Vinexperter från INAO institutet har kontrollerat det närgränsande området av byar sedan 2006 och då har de bland annat tittat på jordkvaliteten. Vad som får kallas champagne och inte champagne är en fråga om trovärdighet och kvalitet och beslutet om en expansion ska därför fattas i Frankrikes högst bestämmande råd. Beslut väntas tas först under 2009 så någon champagne från det nya Champagnedistriktet kommer först om 10 år.

Följ med Allt om Mat till Champagne!

res till champagne

Följ med oss på en exklusiv weekendresa till Champagne den 19-22 oktober. Vi besöker vinhus, reser runt bland vingårdar och provsmakar mat och dryck i en av världens mest uppskattade vinregioner!

 

Regionssäkrar

INAO institutet (Institut National des Appellations d’Origine) reglerar namn på områden i Frankrike. De har funnits sedan 1905 och deras verkställande utskott AOC (Appellation d’origine contrôlée) säkrar att produkter, såsom vin och ost, verkligen kommer från den region i Frankrike som utger sig för att göra.