Påse eller flaska? Att vin inte enbart säljs på flaska är ju bekant historia. I Sverige introducerades 1996 den första bag-in-boxen på Systembolaget som snabbt blev succé. I dag säljs i runda slängar 60 procent av allt vin på vårt monopol i bag-in-box.

Glas är ju den traditionella förpackningen för vin. Och den i särklass bästa för vinets hållbarhet och utveckling. Och här har storleken betydelse. Vinet utvecklas snabbare i en halvbutelj än i till exempel en magnumbutelj, som rymmer 1,5 liter. Det har med mängden luft i vinet att göra. Ju mer luft i förhållande till vin desto snabbare utveckling.

Inte perfekt

Bag-in-box som förpackning är inte den allra mest optimala om man bortser från den praktiska aspekten. Påsen i vilken vinet tappas är gjort av syntetmaterial som kan dra åt sig en del av vinets smakämnen. För att boxviner ska klara sig ett tag på påse, filtreras de många gånger hårdare och svavlas aningen mer än vin som tappas på flaska. De kan därför uppfattas som aningen stummare än samma vin som tappats på flaska. Boxviner vinner definitivt inte på lagring utan ska konsumeras ganska snabbt efter att de tappats i påsen. Det bör inte ha legat längre än ett halvår på låda. Kolla datumstämplingarna noga. 

Ny förpackning

Nyligen lanserades vin på föga glamourösa PET-flaskor.  I England och Kanada förekommer det redan och det är framförallt ur miljöaspekt. PET-flaskan är lättare och mindre skrymmande än en glasflaska, vilket påverkar till exempel transportkostnader. Men för vinet är det ingen höjdare ur hållbarhetssynpunkt.

NUVARANDE Förpackningen kan vara avgörande
NÄSTA Enkelt med foccacia