Förena vin och choklad

Maja Berthas vill lära oss allt om choklad och vin. Och hon lyckas ganska väl.

– Jag har länge velat skriva en bok om choklad och har samlat material under en längre tid – det har inte funnits en sådan bok i Sverige tidigare.


Maja Berthas
är sommelier och chokladexpert och numera även författare. Boken som hon skrivit, Choklad i Sverige, är både nöje och fakta på samma gång, och det mesta som du kan tänkas vilja veta om choklad finns med. Det är ett standardverk inom chokladkunskap helt enkelt.

– Jag vill att det ska vara en bok som kan läsas av min mamma som inte kan så mycket om choklad men också av de som ska hålla provningar med choklad i centrum. Den ska vara heltäckande men också lättsamt.


Boken har
funnits ute i handeln ett tag och har funnit sin publik men Berthas har redan börjat skissa på en uppföljning, chokladbranschen är i snabb förvandling och det har kommit nya producenter och nya produkter sedan boken gick i tryck.

– Boken är nominerad till en internationell kokbokstävling som genomförs i juli, det ska bli roligt att se hur den hävdar sig där, säger Berthas.

Choklad och vin då? Maja Berthas jobbar bland annat med provningar där hon blandar choklad och vin och smakkompositionerna är många.

– Testa sydafrikanska vinet KWV Muscadel till  syrligare och fruktigare choklad, som Valrhonas Manjari eller Cluziels Mangaroo, säger hon.

– Eller så kan man dricka det söta och sträva röda spanska vinet Dulce Monastrell, det passar perfekt till kraftigare choklad med fruktiga toner som till exempel Cluziels Maralumi eller praliner med fruktfyllning.

– Ett tredje alternativ är att dricka sherryn La Guita Manzanilla som funkar fint med hasselnötter eller choklad med saltflagor.

Bästa vårvinerna – här har du 22 stycken

 

Hitta härliga chokladrecept – AlltOmMat.se

 

Champagne är fest – recept och tips