Följ med på en matresa genom Sverige. Första stoppet är i Norrland och vi presenterar här maten som är typiskt för det kalla livet där uppe.

Rencarpaccio med syltade kantareller, hjortronsås och tunnbrödsticks

Tunnbrödsrulle med rökt renkött

Knaperstekt röding med dillcrème och sikrom

Rensteksrulader med messmörsås

Broccolisoppa med Västerbottensostflarn

Renskav med pressad potatis

Till förrätt och dessert:

Varm vargtass – en klassisk drink

Kalixlöjrom med dillroyal, kavringschips och lök- och fänkålscrudité

Västerbottensost-cheesecake med vinbärstopping

Hjortronsufflé med rosmaringlass och hjortronsås

Den norrländska maten

  • Förra sommaren presenterade Norrmejerier en undersökning där det kom fram att norrlänningarna är väldigt stolta över sin region. Bland det som uppskattades mest var midnattsolen och norrskenet, men även matkulturen, som 72 procent av norrlänningarna i undersökningen tyckte hade bra kvalitet. De ansåg att de norrländska mattraditionerna är viktiga att bevara och mer än hälften tycker att mat är en anledning till att turista i Norrland.
  • Den typiska maten i Norrland är präglad av det vilda livet utanför huset. Ren, älg och olika fiskar. Det är också typiskt att varje samhälle hade sin egen ost och den mest kända är kanske Burträskosten, även kallad Västerbottensost.
  • Klassiska delikatesser från Norrland är till exempel Pitepalt, som består av potatis, mjöl och rimmat fläsk. Rätten påminner mycket om kroppkakor. Surströmming är också en illaluktande klassiker som helst ska serveras som en "klämma", det vill säga på ett tunnbröd.
NUVARANDE Följ med upp till Norrland
NÄSTA ”Ekologiska bröd säljer inte så bra”