Kåre Halldén är champagnefrälst. Nu har han skrivit en bok som kommer att få fler att hamna i samma förälskelse.

Följ med till Champagne!

Den 18-21 oktober 2018 tar vår ciceron, Michaela Jolin, med oss på en härlig resa i Champagne. Vi kommer att röra oss i denna fantastiska vinregions hjärta. I staden Reims, där vi kommer att bo under vistelsen, ligger några av de allra största och mest berömda champagnehusen.

Läs mer och boka resa här!

 

——————-

– Jag vill gärna avsnobbifiera champagnen. Många tycker att champagne är dyrt men det är billigt, i varje fall räknat i ren glädje per centiliter.

Kåre Halldén pratar förälskat om champagne och vill väldigt gärna att andra ska hitta den kärlek till bubblorna som han har. Därför har han en champagneklubb, importerar champagne, arrangerar resor och har skrivit en bok om drycken. Eller två – den andra har precis presenterats och heter ”Följ med till Champagne”.

– Min första bok handlar om drycken, nu försöker jag ge en bild av hur det är att resa dit och inspirera läsarna till att åka. Man ska kunna sitta hemma i soffan och resa dit men förhoppningsvis även åka dit på riktigt, det är det värt.

Kåre Halldén kom första gången till Champagne för snart 20 år sedan och blev förtjust i platsen.

– Jag insåg att champagne är så mycket mer än Moët & Chandon och hittade en massa småproducenter som gör champagne i små mängder. Sedan dess har jag varit i Champagne många gånger och har sedan några år tillbaka en champagneklubb med medlemmar av alla de slag.

– Överhuvudtaget är intresset stort över hela Sverige, jag tror att många som inte bor i de större städerna är lite svältfödda på den här typen av drycker, berättar Kåge.

I boken samsas anekdotiska presentationer av några champagneproducenter med konkreta restips i form av stadsvandringar och museibesök och lusten till resa väcks garanterat vid en genombläddring. Dessutom får man ett antal lokala matrecept att prova till champagnen.

 

– Det roliga är att maten i Champagne är tämligen rustik. Ett skäl är att alla åkrar används till druvodling och det gör att några fält för att hålla boskap knappt finns. Maten i boken är sådan som vi knappast skulle kombinera med champagne här hemma; grisfot, späcksallad och den mustiga inälvskorven andouillette men det gör man där, det är vanliga vinbönders och hantverkares mat.

– Jag tror att den ultimata konsumtionen av champagne är 1-2 glas i veckan. Man kan dra ned på andra drycker och dricka champagne istället.

– Jag har gjort en champagnekompass som man kan använda som grund när man vill testa olika sorters champagne. Den ger en fingervisning om vad man kan dricka till vad.

Till sist, vad har du själv för favoritchampagne?

– Ja, det finns många men jag vill inte rekommendera någon särskild – det måste vara upp till var och en att välja. Jag rekommenderar mina läsare att botanisera bland champagnesorterna och hitta sin favorit. I synnerhet i Systembolagets beställningssortiment,  där finns det mycket att hitta.

 

NUVARANDE Följ med till Champagne
NÄSTA Vinn kex och vackra solrosor