Följ med på tv-kockens smakresa

Tv-kocken Andreas Nylén hämtar gärna inspiration till nya recept från resor till olika delar av världen. Följ med honom till den lilla vindpinade ön Islay i inre Hebriderna där singelmalt sätter krydda på maten.

Tidigare har Andreas Nylén besökt Barcelonas tapasbarer, Marcus Samuelssons restaurang Aqvavit i New York och restaurang Tokara i Sydafrika på jakt efter nya smaker.
– Det är både spännande och nyttigt att få nya infallsvinklar och idéer, säger Andreas. Ibland får jag också möjligheten att hoppa in i ett kök och jobba en kväll eller två med andra duktiga kockar, eller så går jag runt och bara känner på atmosfären.

Men varför blev det just Skottland som resmål den här gången?
– Mat och konjak har alltid varit en lyckad kombination och den nya trenden är singlemaltwhisky i recepten, menar Andreas som valde att resa till Islay, en vindpinad ö i de inre Hebriderna.
– Tack vare de stora smakskillnaderna i whiskyn som de olika destillerierna på ön gör, från sötma till den tjärigaste whisky kände jag att det borde finnas oändliga möjligheter till nya smakupplevelser, säger Andreas som packade knivar och kockkläder och stack till Skottland.

Resan blev galet händelserik, redan den första dagen stod Andreas i ett litet kök på Islay med nyfångad hummer och whiskyflaskan i högsta hugg. Resultatet blev en ljuvlig hummerrisotto. Och det blev fler lyckade rätter med singel malt som smaksättare.
– Klassiska svenska rätter som sjömansbiff där man använder whisky i stället för öl eller som inkokt lax med kryddning av whisky ger ett lyft från vardagsmat till bjudmat, utan att det blir svårare att laga, säger Andreas.
– Men man kan inte ta vilken single malt whisky som helst. De rökiga sorterna som ger en härlig krydda i en rätt kan fullständigt sabotera en rätt som blir underbar med en söt whisky.
Är du inte så hemma på de olika destillerikaraktärerna så laga rätterna med den whiskyn jag har använt i receptet, rekommenderar Andreas.

Namn: Andreas Nylén.
Ålder: 29.
Yrke: Morgonkock i TV4 och kökschef på Hotell Kung Carl i Stockholm.
Familj: Flickvännen Lisa.
Bor: Stockholm.
Meriter: Årets köttkock 2003, finalist i Årets kock, Årets viltkock & Årets gröna kock samt fil kand i gastronomi vid Umeå universitet.

3 single malt att krydda maten med

  1. Caol Ila 12 år. En smakrik whisky med frisk fruktig rökighet, sälta samt medelstor munkänsla. Passar utmärkt till maträtter med naturlig mustighet. Dominerar inte, utan kompletterar. Våga experimentera med vatten i ölkupa.
  2. Lagavulin 16 år. Kraftfull whisky med bredd och djup. Sälta och rök med stor munkänsla. Dominerar och bör användas med respekt. Passar till smakrik mat som lagrad ost samt laxrätter. Tillför kryddig torvrök. Prova den kyld med vatten i rödvinsglas.
  3. Oban. Maltig whisky med kryddig sälta. Passar kryddiga rätter. Bidrar med både sötma och sälta, kan plocka upp smaker i maten. Gärna med svalt vatten i vinglas.