Studier har visat att fläderbär kan ha god effekt mot influensa. Dels genom att lindra symptomen av influensa och en del studier säger även att de kan hindra influensan att bryta ut.

Effekten mot influensa tros bero på att det blir svårare för influensaviruset att tränga igenom cellernas väggar efter att du ätit fläder.
Fläderbär innehåller rikligt av flera antioxiderande flavonoidföreningar. Fläderbären är dessutom rika på betakarotener och C-vitamin vilka båda bidrar till den antioxiderande effekten och fyller andra viktiga funktioner i kroppen.

Det finns olika sorters fläder: äkta fläder, Sambucus nigra, med svarta bär, används till saft och sylt, både blommorna och bären. Druvfläder (även kallad Druvhylle), Sambucus racemosa, med röda bär, är giftig och ska inte användas till mat.
 

Fem goda recept med fläder
Fläder- och rabarberkompott med jordgubbar

Blomsterbål

Frisk fläder- och äppeldessert

Flädercheesecake

Flädersaft
 

Källa: odla.nu, Nyfiken Vital

Välj rätt buske!

OK ATT ÄTA Sambucus nigra, fläder, har krämvita väldoftande blommor som sitter ihop i stora, flata, upp till 20 cm breda flockar. Blommar i månadsskiftet maj-juni i söder och juni till och med i början på juli högre upp. Får på hösten svarta , glänsande bär som man också kan göra saft eller gelé av, eller varför inte likör.
GIFTIG Sambucus racemosa, druvfläder, som blommar något tidigare än Sambucus nigra, får röda, något giftiga bär , så den skall man inte använda till mat. Man kan skilja den från föregående genom att blomställningarna är toppställda med täta, smalare klasar.

Obs – fläder har andra effekter
Fläderbär kan möjligen medverka till att minska blodsockervärden. Effekten är dåligt dokumenterad för människor, men likväl är försiktighet i samband med blodsockersänkande läkemedel klokt.

NUVARANDE Fläder kan skydda mot influensan
NÄSTA Bäst till pastarätten