Snart är de fina, men fula djuphavsfiskarna ett minne blott. Tänk på det när du köper fisk och välj sorter som inte hotas av utfiskning. Var uppmärksam i butiken och spana efter KRAV och MSC-märkt fisk.

Våra hav är hotade av överfiske och mest hotade är de s k djuphavsfiskarna samt hajar och rockor. Djuphavsfiskar är t ex marulk, havkatt, långa och uer som vi konsumenter helt enkelt ska sluta köpa. Naturskyddsföreningen har gjort en kartläggning av vilka fiskar som säljs i fiskdiskar på olika orter i landet. Det var både manuella fiskdiskar i matbutiker och enskilda fiskhandlare som kollades och förfärande många enskilda fiskhandlare sålde upp till 8 olika djuphavsfiskar. En dyster siffra.

Djuphavsfiskar är sårbara då de lever länge, blir könsmogna sent och har låg reproduktion. När bottentrålarna skrapar upp allt på botten försvinner deras miljö och även inte könsmogna fiskar tas upp.  Fisket är reglerat men tyvärr med varierande framgång.

Så vad kan vi göra? Välj fiskar som är KRAV eller MSC-märkta, och lär dig vilka fiskar du kan välja. Tänk också på att listorna ändras och vad som var en ok fisk förra året kanske har hamnat på listan över hotade fiskarter.

På Allt om Mat diskuterades redan på 90-talet att tigerräkor var mindre bra. Vi slutade definitivt att ha jätteräkor i recepten från 2005 då vi sett en dokumentärfilm om räkodlingarna. Sedan 90-talet har vi alltid varit uppmärksamma på vilka fisk-och skaldjur som ej bör förekomma i våra recept. Från och med mars 2013 har vi dessutom plockat bort alla recept på scampi från vår hemsida.

Här hittar du guiden på WWF:s hemsida

Tips: Så kokar du musslor

Källa: Naturskyddsföreningen

 

Fiskguide

Ät inte:
Torsk från Skagerack, Kattegatt och Nordsjön)
Hälleflundra
Havskatt
Rödtunga
Bergtunga
Jätteräkor
Ål
Kolja
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad och gulfenad)
Kungsfisk
Haj Hajmal
Pangasius
Långa
Marulk
Rocka
Svärdfisk
Uer

Ät hellre:

Sej
Torsk från Barents Hav eller Östersjön
Hoki
MSC-märkt rödspätta, flundra och skrubbskädda
KRAV-märkt lax
Burfångade havskräftor
KRAV-märkta räkor
Odlade pilgrimsmusslor
Odlade musslor
Odlade ostron
Ansjovis
Kungskrabba från Norge
Krabba från Sverige, burfångad
Sill
Multe
Skarpsill

NUVARANDE Fiskguide – välj grön fisk
NÄSTA Så överlever du hell hour