Fiskgratäng steg för steg

Laga en ljuvlig fiskgratäng i sex enkla steg. Leva&bo:s matskribent Christina Asplund hjälper dig att lyckas med maten.

Ingredienser och redskap hittar du nedan och beskrivning med bilder finns i bildspelet ovan.

De här redskapen behöver du:

  • Kniv
  • Skärbräda
  • Ugnssäker form
  • Måttsats
  • Visp
  • Plastgaffel
  • Kastruller
  • Potatisstöt eller potatispress
  • Skålar
  • Spritspåse
  • Tyll

 

Ingredienser

600 g ekologisk torskfilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
500 g räkor, oskalade
Potatismos:

800 g potatis,
mjölig sort
1 dl mjölk, het
2 msk smör
salt, vitpeppar
1 äggula

Sås:
cirka 1 dl fiskspad
4 dl matlagningsgrädde
1 msk skaldjursfond, konc
2 msk vetemjöl
1 msk citron, pressad saft
3 msk dill, hackad
salt, vitpeppar

Servera med:
citronklyftor och dill

Hela receptet hittar du här

Vintipset!

Ett fräscht vitt vin med fruktiga toner är gott till fiskgratängen med gräddig sås.

Secret de Chais 2007 (96499), Frankrike, 78 kronor är ett gott val med toner av persika och melon och frisk eftersmak.