Vad är egentligen halloween? Fira halloween som i USA. Passa på att skrämmas när du får chansen, amerikanerna har gjort det sen mitten av 1800-talet.

Vad är halloween?

Varför firar vi halloween egentligen? Halloween är en tradition med ursprung i Irland, och inte USA – även fast det är med USA vi oftas förknippar denna fest. Namnet kommer från fornengelskans ”All hallows even”, betyder ungefär ”Alla helgons afton”.

Halloween var från början en förkristen keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då återvände de döda till jorden, och man tände eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor.

Trick or treat?

När irländska invandrare tog med sig Halloweentraditionen till USA under mitten av 1800-talet utvecklades seden till ett omtyckt tillfälle för barnen att skämta med de vuxna.

Idag är det kanske det vanligaste inslaget i det amerikanska firandet. Barnen klär ut sig till läskiga varelser och tigger godis genom att knacka dörr och ropa ”trick or treat” – bus eller godis. Den som inte bjuder på godsaker kan då förvänta sig ett bus istället. Barnen kan vara utklädda till allt från prinsessor till häxor och benrangel. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med lyktor av urgröpta pumpor.

Halloween på svenska

I Sverige började seden tas upp under slutet av 90-talet, efter inspiration från amerikanska filmer och TV-serier.

Ett motstånd finns till att en kommersiell fest skulle konkurrera ut vårt eget stillsamma Allahelgonafirande, men istället har det visat sig att seden att tända ljus på gravar snarare har ökat. För många svenskar är Halloweenfirandet bara en rolig maskeradfest som lyser upp lite extra i höstmörkret.

Mat till halloweenfesten

Flagad mandel doppade i karamellfärg kan bli snygga häxnaglar på ett knotigt grissinifinger… Med lite fantasi kan man duka upp med riktigt läskiga snacks. Glöm inte att dekorera med spindlar, flugor och pumpalyktor!

Visste du att…

… Jack o’lanterns, de karvade pumporna, är enligt sägnen lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med. Jack hade överlistat djävulen och släpptes därför inte ens in i helvetet.

LÄS OCKSÅ: Lyckas med halloween-festen – bästa maten och pysseltipsen!

NUVARANDE Varför firas Halloween?
NÄSTA Rätt vin till skaldjur – vi hjälper dig att välja rätt