Finalisterna för Årets kock 2018 är klara – lär känna de tävlande

Det drar ihop sig till final i Årets Kock. Åtta finalister är klara och ligger nu i hårdträning. Vi har känt dem lite på pulsen inför finalen i Kungliga Tennishallen 28–29 september.

F

inalen i årets upplaga av Årets Kock pågår under två dagar. De åtta finalisterna ska på tid laga sin finalrätt som de länge övat på. Förutom juryn som smakar av rätterna finns också jurygrupper som bedömer kunskaper om råvaror, hygien, teknik och handlag i matlagningen.

Nytt för i år är att tävlingen är öppen för allmänheten, som kan komma och heja och följa kockarna i de öppna tävlingskök som tillfälligt byggs upp i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Första dagen elimineras hälften av startfältet, och bara fyra kockar kvalificerar sig till dag två. Då handlar tävlingen om att laga en ny rätt av innehållet i en hemlig råvarukorg. På kvällen lördag den 29 september vet vi vem som vinner titeln Årets Kock 2018.

Upplev finalen på plats – köp din biljett här!
Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018 och få 20% rabatt

Lars Niklasson

Ålder: 29.
Jobbar på: Lilla Ego i Stockholm.

Bästa matminne?
– Jag har många, men ett är pappas oxrulader med pressad potatis och gräddsås. Världsklass!

Önskeråvara i korgen?
– Jag älskar viltkött, så drömmen vore nog kronhjort för min del. Bästa köttet vi har i Sverige.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Mestadels råvarukorgen, tror jag, ett moment som kommer att bli tufft även med träning. Kan man komma lite mer förberedd till den så kan man nog vinna mycket.

Framtidsdröm?
– Jag drömmer om att kunna kombinera mitt intresse för matlagning och jakt i större utsträckning någon gång i framtiden. Självklart drömmer jag om att bli Årets Kock 2018!

 

Magnus Persson

Ålder: 37.
Jobbar på: Stureplans-gruppen.

Bästa matminne?
– Alain Ducasse au Plaza Athénée i Paris.

Önskeråvara i korgen?
– Lamm.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Till en början kommer det att vara att en del teori och råvarukännedom samt en del styckningstekniker. Sedan kommer det att läggas full fokus på den utvalda råvaran. Jag tror att det är viktigt att fördjupa sig i alla olika delmoment i tävlingen. Du kommer inte att ha råd med att halka efter i något av momenten om du ska vinna.

Framtidsdröm?
– Jag har alltid drömt om att få vinna Årets Kock, och jag känner mig mer redo än någon gång tidigare att ta hem det i år.

 

Anders Johnsson

Ålder: 41.
Jobbar på: Rejmes Restaurang i Örebro.

Bästa matminne?
– En jordgubbe ute på fältet på Lilla Bjers gård när vi gästspelade där för några år sedan.

Önskeråvara i korgen?
– Hjälmaregös.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Jag tror att den mentala biten är viktig, att hitta rätt känsla och känna sig trygg med uppgiften.

Framtidsdröm?
– Att bygga och öppna en hållbar och riktigt mysig liten matstudio/restaurang i naturnära miljö hemma i Slyteviken utanför Örebro.

 

Martin Mose

Ålder: 36.
Jobbar på: SK Mat och Människor i Göteborg

Bästa matminne?
– Första gången på trestjärniga krogen Jean Georges i New York glömmer jag aldrig.

Önskeråvara i korgen?
– Torsk och kantareller.

Förebild?
– Stefan Karlsson – alltid positiv, lugn och stöttande.

Framtidsdröm?
– Att vinna Årets Kock!

 

Ludwig Tjörnemo

Ålder: 27 år.
Jobbar på: Operakällaren i Stockholm.

Bästa matminne?
– Paul Bocuse, Lyon 2010.

Önskeråvara i korgen?
– Fisk.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Hitta en struktur på det man ska göra så man kan finna lugnet och självsäkerheten i det man gör.

Framtidsdröm?
– Öppna restaurang utomlands.

 

Jonas Alvin

Ålder: 31.
Jobbar på: Stångs Magasin i Linköping.

Bästa matminne?
– Middag på Le Chateaubriand i Paris.

Önskeråvara i korgen?
– Morötter.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Detaljerna.

Framtidsdröm?
– Barn som sover och äter.

 

David Lundqvist

Ålder: 33.
Jobbar på: Grand Hôtel i Saltsjöbaden.

Bästa matminne?
– Makrill – nynappad, grillad över öppen eld med smör, citron och salt.

Önskeråvara i korgen?
– Fisk och skaldjur.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Presentation – att leverera mat som verkligen representerar mig som matlagare. Det blir en del styckning och övrigt handlag.

Framtidsdröm?
– Ett eget ställe.

 

Peter J Skogström

Ålder: 46.

Jobbar på: Mat och Vin Slottsparken och Smarta Kök i Malmö.

Bästa matminne?
– Mitt första besök på en stjärnrestaurang: Michel Bras restaurang utanför Laguiole, tror det var 1997.

Önskeråvara i korgen?
– Något från skogen.

Vad tränar du mest på inför finalen?
– Det mentala för att hitta ett skönt flow.

Framtidsdröm?
– Att få fortsätta med det jag älskar att göra: att laga mat.

Upplev finalen tillsammans med Allt om Mat

Kom och träffa redaktionen och följ med på en nostalgisk matresa sedan starten 1970. Som samarbetspartner till Årets Kock har vi glädjen att kunna ge Allt om Mat:s läsare 20 % rabatt på inträdet till finalen, som går av stapeln den
28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Köp din biljett här!
Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018 och få 20% rabatt

NUVARANDE Finalisterna för Årets kock 2018 är klara – lär känna de tävlande
NÄSTA 10 toppviner från Italien för under hundringen!