Fina fisken!

På sätt och vis har vi debatten om utrotningshotad fisk att tacka för att vi äntligen får chans att njuta av våra egna insjöfiskar. Vad sägs om gäddfärsqueneller, göspanna och abborrpaket. Rena delikatesserna. Och garanterat befriade från dåligt samvete.

Krämig göspanna

Gösburgare med Kalles dressing

Stekt aborre med kräftpanna och kantareller

Aborrpaket

Thailändska fiskkakor

Queneller med räksås

Tre fina fiskar

  1. Abborre. Lätt att känna igen på de mörka banden och de röda  fenorna. Ryggfenorna är mycket vassa. Fjällen är skarpa och svåra att få bort. Väger sällan över 1/2 kg i våra vatten och honan blir större än hanen. Abborren finns i våra insjöar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård.
  2. Gädda. Har långsmal kropp byggd för att jaga, stort huvud  och mun fylld av vassa tänder. Gulgrön i färgen med mörkare rygg och ljusare fläckar längs sidorna. Kan väga upp till 34 kg och bli 1 1/2 meter lång. Smakar bäst vid 1-2 1/2 kilos vikt. Gäddan finns över hela landet i sjöar, åar och vid kusterna, undantaget för fjälltrakterna. Den håller gärna till i vassruggar och på grunt vatten invid stränderna.
  3. Gös. Långsträckt kropp med mörk sidolinje. Ovanför linjen är färgen grå med dragning  åt brunt eller grönt. Sidorna är silverfärgade eller grå och buken vit. Den ljusa ryggfenan har svarta stora fläckar och vassa strålar. Väger vanligtvis 0,7–3 kilo. En av de mest välsmakande sötvattensfiskarna och har ett fast, magert kött. De största fångsterna tas i Vänern, Mälaren och Hjälmaren.
NUVARANDE Fina fisken!
NÄSTA Svalkande gott i sommarvärmen