Festlig meny signerad Tom Sjöstedt

Gemenskap och god mat med lyxkänsla gör årets sista fest till en kväll att minnas. Fresta med löjrom, hummer, musslor, oxfilé och semifreddo – och allt går att förbereda!

Med god planering och rätter som går att förbereda kan även värdfolket sitta lugnt vid bordet och njuta. Här är några tips för en lyckad nyårsfest.

  • Bjud in i god tid. Kanske med ett kul, annorlunda inbjudningskort.
  • Tänk igenom dukningen. Mixa gammalt och nytt, ärvda glas till modernt porslin och plocka fram de finaste besticken.
  • Lägg ett litet vackert paket med en lyxpralin i vid varje kuvert. Att njutas efter tolvslaget.
  • Gör personliga placeringskort.
  • Skapa stämning med blommor och levande ljus.
  • Lite extra glitter och blänk på bordet och i fönstren höjer lyxkänslan.
  • Städa måttligt, mest på ytan!
     

Vinmeny

av Gunilla Hultgren Karell

Till svampkrustader och hummersallad:
Pol Roger Brut Réserve (7549) Frankrike, 325 kronor.
En stilig champagne med elegant, krispig smak med inslag av nötter,
mineral och friska äpplen.

Till blåmusselsoppan:
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2007 (5798) Frankrike, 106 kronor.
Vitt vin med fräsch frukt och lite krydda från fatlagringen. Balanserad
och med fin längd i eftersmaken.

Till oxfilén:
Le Tense Sasella 2005 (32341) Italien, 126 kronor.
Rött vin med läcker, nyanserad smak med toner av körsbär, viol och
örter. Snyggt och välgjort med stor personlighet.

Till ost och dessert:
Castaño Dulce  Monastrell 2005 (8412) Spanien, 99 kronor (50 cl).
Rött, sött vin med mogna plommon, lakrits och choklad i smaken. Rik och häftig som matchar både sältan i osten och sötman i desserten.