Här är de vinproducenterna som nominerats till "Gyllene Glaset" 2008.

Fem producenter slåss om det åtråvärda priset ”Gyllene Glaset” som delas ut årligen. Prisutdelningen kommer att hållas i samband med Nordens största matmässa ”Det Goda Köket” på Stockholmsmässan i Älvsjö 7-9 november.
Allt om Mat:s vingrupp, som består av Micha Billing, Gunilla Hultgren Karell, Jan Holmström och Magnus Waern, har haft ett tufft arbete att välja ut de fem finalisterna i den stenhårda konkurrensen.
Här följer nomineringarna och en beskrivning av vinhusen.

Fontanafredda

Gårdens viner har funnits i Sverige i många decennier. Ibland har de varit lysande och ibland har de bara varit syrliga och vresiga. Under det senaste decenniet Fontanafredda däremot gjort enorma framsteg tack vare vinmakaren Danilo Drocco.

Danilo började med årgång 1998 och har sedan tillsammans med sitt unga team bytt utrustning i källaren, sett över vingårdarna och applicerat modern teknik. På några få år har han återinställt Fontanafredda till den topposition vingården ska ha i Barolo.

För övrigt anser vi att Fontanafreddas mousserande viner borde lyckas med att ta en plats i det svenska sortimentet – de är riktigt, riktigt bra.

Prova gärna: Torremora Dolcetto 2007 (12301) 67 kr

Brocard

Jean-Marc Brocard från Chablis är en väldigt anspråkslös man med tanke på att han är den absolut största exportören av viner från Bourgogne till Sverige. Hans viner är alltid bra och prisvärda, oavsett prisläge och kvalitetsnivå. Firman framställer allt från Bourgogne Blanc till Chablis Grand Cru.

Brocards viner är alltid en hyllning till terroiren, ursprunget. Han ser det som sitt jobb att så skonsamt som möjligt låta vinet uttrycka sig självt. Respekten för naturen har lett till att allt fler av hans vingårdar går över till biodynamisk odling. Allt hos Brocard andas respekt och kvalitet.

Prova gärna: Jurassique Chardonnay 2007 (5688), 94 kr

Catena

Firman började med Nicola Catena som flydde hungersnöden i Italien och kom till Argentina 1898, planterade druvan malbec och klarade sig alldeles utmärkt i sitt nya hemland. Enligt legenden var han så märkt av sina hungerupplevelser att han firade sin nya välgång genom att äta en stor rå biff till frukost varje morgon.

Den som verkligen förädlat arvet efter Nicola är Nicolás, som tillsammans med hustrun Elena fått inspiration från Napa Valley och drivit vinodlandet vidare med rigorös tester av olika kloner och odlingar på hög höjd.

Prova gärna: Catena Malbec 2006 (6562) 119 kr

Mezzacorona

Nedanför Dolomiternas imponerande toppar ligger ett av världens mest välskötta kooperativ. Totalt 1 300 odlare samlas under Mezzacoronas supermoderna vinanläggning och producerar nästan hälften av regionen Trentinos viner.

Vinerna är alltid välgjorda, bergsfriskt fruktiga och personliga. De är dessutom förvånansvärt billiga i förhållande till sin originalitet och kvalitet.

Kooperativets flaggskepp, Rotari Brut Riserva, är ett av sortimentets mest prisvärda bubbelviner, men det vi fallit för är de röda vinerna på lokala druvor.

Prova gärna: Mezzacorona Lagrein 2006 (22951), 59 KR

Ramos

Joao Portugal Ramos är en framåtskridande vinmakare i portugisiska Alentejo som var först ut med de unga, moderna, fruktdrivna och mulliga vinerna. Bortsett från det vin som bär hans namn finns kultvinet Vila Santa på den svenska marknaden – faktiskt billagre här än i Portugal.

Portugal Ramos framgångar har inspirerat andra odlare i Portugal och nivån på vinerna har tagit ett drastiskt steg framåt.

Den stillsamme mannen från landets södra delar har inte slagit sig till ro. Nu kastar han blickarna mot Duorodalen, det portugisiska vinets hjärta.

Prova gärna: Vila Santa 2006 (12507) 99 kr

Konkurrensen mellan de här odlarna är knivskarp. Strax under dessa fem har ytterligare fem producenter varit uppe till diskussion: Masi, KWV, Allesverloren, Alvaro Palacios och Mazzei.

 

Av Jan Holmström – red@aom.bonnier.se
och

Gyllene Glaset

Sveriges mest prestigefyllda vinutmärkelse ”Gyllene Glaset” delas varje år ut i samband med mässan ”Det Goda Köket”.
Bakom utmärkelsen ”Gyllene Glaset” ligger tidningarna Allt om Mat och Allt om Vin.