Varit i livsmedelsbutiken och fått beskedet att det inte finns någon svensk färskpotatis? Oroa dig inte – midsommarfirandet ska inte behöva ske med danska knölar. - Det kommer fram svensk färskpotatis, lovar Lars Elofson på Svensk potatis till alltommat.se.

Svensken äter 1 000 ton potatis om dagen. Aldrig blir kärleken till den oftast ljusgula lilla saken lika tydlig som när färskpotatisen landar i butikerna.
Det blir rusning.
I år har trängseln varit mer kompakt än någonsin. Det har lett till att Sverige har tvingats importera färskpotatis från Danmark.
– Jag har aldrig varit med om en sådan väldig efterfrågan tidigare, säger Lars Elofson, ordförande i branschorganisationen Svensk potatis.
Han hävdar att den fina, jämna kvaliteten har gett hög åtgång, men erkänner också att ”en hel del” har exporterats till Finland.
Ajajaj…
– Nej, det är en stor kund och stora kunder måste vi vara rädda om.
Men vi tvingas ju importera dansk potatis?
– Vi exporterar något tusental ton till Finland, och importerar ett hundratal ton från Danmark. Bara som ett komplement i skarven. Snart börjar vi skörda de potatisfält som inte har legat under väv, och då blir det mer svensk färskpotatis.
Du menar att man inte behöver känna oro för att tvingas inhandla utländsk färskpotatis?
– Nej, det behöver man inte. Det kommer fram färskpotatis. Odlarna har kört väldigt hårt med upptagningen och har fått fram så att man har tillfredsställt marknaden, men man hade kunnat sälja mycket mer om det fanns att tillgå.
Alla kan känna sig lugna?
– Ja… Jag korsar mina fingrar, men jag är ganska säker på att det kommer att räcka till.
I övrigt är Lars Elofson glad. Han pratar om ”ett trendbrott” och ”statushöjning”.
När den svenska färskpotatisen väl står på midsommarbordet kan vi börja lyssna på sådant.