Färgen

Enklaste sättet att undersöka ett vins färg är att luta glaset över ett vitt underlag i ett ljust rum. Den första blicken på ett vinglas skvallrar en hel del. För det första ser du om det är rött eller vitt. Sedan ser du om det är klart och inte slöjigt, om det har en fin lyster och slutligen om det finns några främmande saker i vinet.

Färgen visar ålder

Ett vin åldras, och det är vinets färg som först skvallrar om dess ålder. Ett ungt rödvin är nästan lila eller blårött för att sedan med ålder börja skifta i orange och till sist bli så gott som brunrött. Vita viner är oftast gröngula i början och skiftar sedan till halmgult, gyllengult och till sist brunt.
Olika viner har olika livslängd. Ett enkelt boxvin kan få ålderstoner
efter bara ett par år, medan ett stort vin kan börja utveckla dem efter 20 år. För att bedöma ålder måste du alltså tänka på både färgen och kvaliteten.

Du kan se kvaliteten på vinet

En blick på vinet avslöjar också lite om kvaliteten på vinet. Ett rött vin som knappast släpper igenom ljus är gjort på en druva som är både koncentrerad och har mycket färgämnen.
Vita viner som fått en rejäl dos av fatlagring är oftast mer gyllengula än de som inte legat på fat. Färgförändringarna beror till stor del på vinets utveckling tillsammans med syre, och ett vin i flaska får mindre syre än ett som ligger på ekfat.

Trögt = sött

Slutligen kan en vinprovare också titta på vinets ytspänning, viskositet. Ett mer trögflytande vin skvallrar oftast om att vinet är sött.
Det vanligaste är att vinerna har en klar, briljant och vacker färg. Ibland kan det förekomma slöjor i vinet som beror på efterjäsning
i flaskan. Sådana viner ska tillbaka till Systembolaget för byte. Små
vita kristaller i vinet är helt ofarliga och ska bara dekanteras bort
av estetiska skäl.

Sammanfattning: En blick på vinet ger en indikation om vinets
ålder, dess ursprung och dess kvalitet.

NUVARANDE Färgen
NÄSTA Doften