Smakar kaffet bittert? Det behöver inte vara din förmåga att brygga kaffe som det är fel på. Enligt forskare från University of Oxford samt Federation Universtity Australia kan nämligen kaffekoppens färg påverka smaken på kaffet.

En vanlig svensk dricker i genomsnitt 3,4 koppar kaffe per dag. Vissa koppar smakar inte lika bra som andra, något som ofta skylls på att kaffet är ”för starkt” eller ”beskt”. Nu menar forskare från Federation University Australia och University of Oxford att kaffesmaken kan påverkas av något så enkelt som vilken färg du har på koppen.

Det var efter att en barista påstått att kaffe som dricks ur blåa eller genomskinliga koppar smakar sötare än kaffe som dricks ur vita koppar, som forskare vid Federation University Australia samt University of Oxford bestämde sig för att undersöka saken närmare. De satte ihop en testgrupp på 36 personer som fick testa att dricka kaffet ur blåa, vita samt genomskinliga koppar. Enligt undersökningen upplevdes kaffet som dracks ur de vita kopparna ha en mer intensiv smak. Kaffet som dracks ur de vita kopparna ansågs dessutom vara minst sött, medan kaffe som dracks ur blåa och genomskinliga koppar uppfattades som sötare. Kaffet som dracks ur de blåa kopparna uppfattades som allra sötast. Detta trots att alla koppar innehöll samma kaffe.

Forskarna tror att resultatet kan bero på att kaffets bruna färg förknippas med bitterhet och att den bruna färgen blir mer framträdande i en vit kopp. Hjärnan luras därmed av ögat att tro att kaffet smakar mer intensivt i en vit kopp.

Doktor George Doorn från Federation University Australia, som står bakom studien, menar att baristor och kaféer kan gynnas av att tänka över vilken färg de serverar sitt kaffe i. Enligt honom skulle en vit eller blå kopp kunna vara avgörande för om en kund återkommer eller inte.

Så, nästa gång du tycker att kaffet smakar starkt eller bittert – testa att byta kopp innan du brygger nytt!

 

bylineylvajohansson